Bij het kopen van een huis kunt u weer afdingen op de vraagprijs. Tot een paar maanden geleden moest u standaard overbieden. Nu de macht verschuift naar de kopers, krijgt u als koper weer meer mogelijkheden. Hoe pakt u het aan?
Hebt u het perfecte huis gevonden en wilt u een bod uitbrengen? Het bieden op een huis moet met beleid gebeuren. Het gaat namelijk niet over een lamp die u op een rommelmarkt koopt. Het bieden moet u serieus aanpakken en bied niet teveel. Met onze tips helpen we u op weg.

Weet wat u kunt betalen

Voordat u in het biedproces stapt, moet u eerst goed weten wat er financieel mogelijk is. Met andere woorden: hoeveel kunt u maximaal aan hypotheek krijgen? Uw maximale budget bepaalt hoe ver u kunt gaan. Let daarnaast ook op wat u er zelf voor over hebt. Ga alleen maximaal bieden als het echt uw huis moet worden. Bij twijfel moet u het niet doen.

Hoe hoog worden uw maandlasten na de aankoop?

Ook moet u kijken naar de maandlasten die u krijgt na het kopen van het huis. Van de geldverstrekker kunt u bijvoorbeeld €400.000 krijgen, maar passen de maandlasten na de aankoop ook binnen uw maandelijkse budget? U zit na het kopen van het huis mogelijk wel 30 jaren aan de maandlasten vast. Besef dat goed voordat u een bod neerlegt voor een huis.

Motiveer uw bod en maak duidelijk onder welke voorwaarden u biedt

Verkopers zijn vaak ook wel gevoelig voor de motivatie bij het bod. U legt bijvoorbeeld gelijk een eindbod neer. Dat wil zeggen dat u niet bereid bent om een hoger bod neer te leggen of dat u gewoon niet meer kunt bieden. Maak bij het bod ook duidelijk onder welke condities uw bieding is. U wilt bijvoorbeeld kopen onder voorbehoud van de financiering en van de uitkomsten van een bouwkundig rapport. Of u doet een bod inclusief roerende goederen zoals de raambekleding voor alle ramen.

Blijf vriendelijk want de verkopers moeten u het huis ook gunnen

Bij het kopen van een huis gaat het om veel geld, maar het is ook een kwestie van gunnen. De verkopers moeten een goed gevoel hebben bij de bieders op het huis. Verkopers zijn vaak bereid om met een lager bod akkoord te gaan als ze een beter gevoel hebben bij de kopers. Voor de onderlinge band is het aan te raden om het bieden over te laten aan de aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar weet hoe het werkt en is een goede onderhandelingspartner.

Wees geduldig

Verkopers hebben vaak tijd nodig om te beslissen of ze een bod accepteren of niet. Het kan gerust een week duren tot u terugkoppeling krijgt van de verkopers. Het kan geen kwaad om na een paar dagen te informeren bij de verkopende makelaar, maar leg niet alvast een hoger bod neer omdat u geen reactie krijgt op een bieding.

Er komt veel kijken bij het bieden op een huis. Alleen al de hoogte van het openingsbod bepalen is lastig. Schakel dus de hulp in van een aankoopmakelaar. Deze makelaar weet wat redelijke bedragen zijn voor het huis en weet hoe het onderhandelen werkt. U hebt maar één kans die u moet grijpen.

[smartslider3 slider=7]