Zodra de eerste bezichtigingen gepland staan, wilt u dat uw huis zo goed mogelijk voor de dag komt. Dit verhoogt de kans op een (goede) deal. Zorg daarom dat uw huis altijd netjes en opgeruimd is voordat de potentiële kopers over de drempel stappen.

Om de woning op orde te maken voor een bezichtiging hoeft u echt geen rigoureuze schoonmaak te houden. Met een beetje geluk hebt u meerdere bezichtigingen, verspreid over meerdere dagen of weken. U hebt dan geen zin om voor iedere bezichtiging uren het huis te gaan boenen. Dat is ook niet nodig. Met een paar handige tips ziet uw huis er pico bello uit en klaar voor de gegadigden. 

Overtollige accessoires opbergen

Niemand houdt echt van een rommelig huis. Hoewel u kan vinden dat iedere accessoire een functie heeft, kan het zo zijn dat de potentiële koper hier niet doorheen kan kijken en vooral rommel ziet. Berg overtollige accessoires daarom op. Bedenk wat u echt nodig heeft en de rest kan prima even een plek op zolder krijgen om in uw nieuwe huis weer een mooie plek te krijgen. Houd grote oppervlakten ook zo goed als leeg. Hiermee zorgt u voor overzicht en maakt u uw huis optisch groter.

Leg spullen terug

Omdat u wellicht meerdere bezichtigingen hebt gepland is het handig om de komende tijd de woning in de ‘bezichtigingsstaat’ te houden. Op die manier hoeft u niet iedere keer heel veel tijd te steken in het opruimen en opbergen van uw spullen. Een handige truc die daarbij helpt is om uw spullen steeds op dezelfde plek terug te leggen. Dan hoeft u bij de eerstvolgende bezichtiging niet nog een keer door uw huis heen.

Pak een emmer met sop

Daar ontkomt u helaas toch niet aan. Men stapt toch net even fijner een schoon huis binnen dan een huis dat voor het gevoel niet fris is. Vergeet dan ook niet de ramen even tegen elkaar open te zetten. De frisse lucht, in combinatie met een niet al te doordringende geur van schoonmaakmiddelen maken uw huis weer zo goed als nieuw. Ga extra met een doekje langs de kranen, haal een dweil over de vloer en zuig de honden- en kattenharen van de bank.

Licht doet wonderen

Kijkers willen graag zien waar ze naar kijken, Dat klinkt als een open deur, maar daar kunt u voor zorgen. Maak het licht in de woning. Open gordijnen, lamellen en andere verduisterende voorwerpen en zorg dat er voldoende natuurlijk licht in de woning valt.

Maak het onpersoonlijk

Dan gaat het niet over de eventuele ontvangst, mocht u zelf bij de bezichtiging aanwezig zijn. Het gaat hier om de persoonlijke spullen in huis. In een neutrale woning ziet de kijker zich eerder wonen dan in een woning die bol staat van de persoonlijke spullen. Dit geldt in de woonkamer voor bijvoorbeeld foto’s, maar vergeet ook niet de slaapkamer waar vaak veel persoonlijke spullen liggen. Zorg in deze kamer ook voor fris en gestreken beddengoed.

Wanneer de potentiële koper nu uw woning binnenstapt, ziet hij een fris en licht huis waarin hij zichzelf graag ziet wonen. Vergeet als laatste niet de verse koffie en de zelfgebakken appeltaart. Die doen het ook nog altijd heel erg goed…