Zonnepanelen winnen nog steeds aan populariteit als een duurzame energieoplossing. Een van de belangrijkste overwegingen bij het installeren van zonnepanelen is de juiste ligging. Moeten zonnepanelen horizontaal of juist verticaal worden geplaatst?

Maximaal rendement

Over het algemeen worden zonnepanelen horizontaal geplaatst om een maximaal rendement te behalen. Dit komt doordat zonnepanelen zijn ontworpen om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen gedurende de dag. De meest efficiënte oriëntatie is meestal naar het zuiden.

Beperkte dakruimte

Hoewel zonnepanelen dus bij voorkeur en daarom meestal horizontaal worden geïnstalleerd, zijn er situaties waarin verticale plaatsing beter past. Bijvoorbeeld bij gevelintegratie of in gevallen waar beperkte dakruimte beschikbaar is. Het is echter belangrijk op te merken dat verticaal geplaatste zonnepanelen over het algemeen minder zonlicht opvangen, wat resulteert in een lager rendement.

Geografische locatie

Het bepalen van de ideale oriëntatie en hellingshoek van zonnepanelen hangt af van de geografische locatie. Wist u dat in verschillende delen van de aardbol een andere hellingshoek wordt aangeraden om optimaal van de zonnestraling te profiteren? In Nederland wordt vaak een hellingshoek van ongeveer 35 graden aanbevolen voor maximale prestaties.

Advies

Om de juiste plaatsing van de zonnepanelen voor het hoogste rendement te achterhalen is het belangrijk professioneel advies in te winnen bij een gekwalificeerde installateur. Zij kunnen u precies vertellen wat de meest geschikte oriëntatie en hellingshoek is voor uw specifieke locatie. Er zijn ook online tools beschikbaar waarmee u de ideale positie van zonnepanelen kunt berekenen op basis van geografische gegevens.

Het plaatsen van zonnepanelen is een investering op lange termijn. Het is dus belangrijk voor de beste opstelling te kiezen. Een juiste oriëntatie en hellingshoek verhogen het rendement van uw zonne-energiesysteem aanzienlijk en maximaliseren uw energiebesparingen.