Koningsdag, 4 en 5 mei zijn inmiddels geweest. Dagen waarop de Nederlandse vlag op veel gevels prijkt. Wist u dat er meer vaste momenten zijn waarop u de vlag mag hijsen en dat dit er veel meer zijn dan de drie eerdergenoemde dagen? En hoe hangt u hem eigenlijk aan uw gevel?
Geen vlag zonder vlaggenstokhouder
Voordat u de vlag überhaupt kunt hijsen, is het handig een houder voor een vlaggenstok aan de gevel te hebben. Dit is een relatief eenvoudige klus, waar u niet heel veel gereedschap voor nodig hebt. Met een potlood, een boormachine, een waterpas, pluggen en schroeven komt u al een heel eind. En een ladder is handig. Want een vlag hangt in de regel wel op hoogte.
Stappenplan montage
Kies om te beginnen een plek op de gevel waar de vlaggenstokhouder stevig bevestigd kan worden. Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn, zoals raamkozijnen of regenpijpen, die in de weg kunnen zitten. Plaats vervolgens de vlaggenstokhouder tegen de muur en gebruik een potlood om de schroefgaten te markeren. Gebruik een waterpas om te zorgen dat de houder recht hangt. Met behulp van een boormachine en de juiste maat boor, boort u de gaten op de gemarkeerde punten. Zorg ervoor dat u diep genoeg boort voor de pluggen. Duw de pluggen in de geboorde gaten. Gebruik indien nodig een hamer om ze stevig op hun plaats te zetten. Plaats als laatste de vlaggenstokhouder over de pluggen en draai de schroeven vast. Zorg ervoor dat de houder stevig zit. Et voilà, de vlaggenstokhouder hangt.
Officiële feestdagen
Nu is het tijd de vlag te hijsen. De Nederlandse vlag mag officieel worden gehesen tijdens nationale feestdagen, zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag. Maar ook op de verjaardag van prinses Amalia, prinses Beatrix en koningin Máxima. Maar wist u dat de vlag bijvoorbeeld ook wordt gehesen op Veteranendag? En natuurlijk halfstok op Dodenherdenking. Maar de vlag mag ook op ieder ander moment in de houder geplugd worden. Denk aan persoonlijke feestelijke gebeurtenissen. Wanneer iemand is geslaagd of bij een jubileum. Eigenlijk is er geen reden om de vlag niet uit te hangen. Er is namelijk geen wet die bepaalt wanneer u de vlag wel of niet mag uithangen.
Gebruiken en gewoontes
Wel gelden enkele gebruiken en gewoontes. Zo mag de vlag bij voorkeur de grond niet raken wanneer u hem ophangt. Daarnaast is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. En hoe zit het ook alweer met de oranje wimpel? Vlag én wimpel worden (op Rijksgebouwen) opgehangen op de verjaardagen van Koningin Máxima, prinses Beatrix en natuurlijk op Koningsdag.