De huizenmarkt is de gekte aan het afschudden. Het overbieden van tienduizenden euro’s wordt minder gebruikelijk. De huizenprijzen zijn nog steeds erg hoog, maar het is weer aantrekkelijker geworden om een huis te kopen. Waar moet u op letten bij het kopen van uw eerste huis?
Een huis kopen gaat over zeer grote bedragen. Het is verstandig dat u zich inleest om de nodige tips tot u te nemen. Wij helpen u daar graag een handje bij! Door het inschakelen van een aankoopmakelaar kunt u tips krijgen specifiek voor uw situatie.

Koop een huis op de groei

Pas op met het kopen van een huis afgestemd op uw huidige situatie. Voor nu is bijvoorbeeld een appartement met één slaapkamer ideaal voor een stel. U loopt echter al snel tegen ruimtegebrek aan als u wilt thuiswerken of wanneer zich gezinsuitbreiding aandient. Een huis of een appartement koopt u voor een langere periode, dus houd rekening met veranderende omstandigheden. Als de huizenprijzen zakken de komende jaren, kunt u het nu gekochte appartement mogelijk niet meer voor een goed bedrag verkopen.

Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Als koper van een huis hebt u een onderzoeksplicht. De verkoper moet bekende gebreken melden en u moet er onderzoek naar doen. U kunt geschillen met de verkoper voorkomen door het uit laten voeren van een bouwkundige keuring. Een expert brengt met een dergelijke keuring in kaart wat het u kost om het huis in een goede staat te krijgen. Met een bouwkundige keuring voorkomt u dat u hoge kosten moet maken die u niet verwacht na het kopen van een huis.

Ga met meerdere hypotheekadviseurs in gesprek

Voor het afsluiten van een hypotheek kunt u naar de bank waar ook uw betaalrekening loopt of waar uw ouders ook een hypotheek hebben. Kijk vooral verder dan alleen naar de huisbank. Uiteraard kunt u wel een afspraak met de bank inplannen, maar maak ook nog een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Door meerdere hypotheekgesprekken kunt u geld besparen op de maandlasten en mogelijk heeft een tweede adviseur een beter advies afgestemd op uw situatie.

Ga meerdere keren bezichtigen voordat u koopt

Tot begin dit jaar kreeg u niet de kans om een tweede bezichtiging in te plannen voordat u een bod deed. Nu de gekte uit de markt is, krijgt u weer de ruimte om kritisch te zijn. Plan dus een tweede bezichtiging in en neem bijvoorbeeld uw aannemer mee om een offerte te maken voor een verbouwing. U staat op het punt om honderdduizenden euro’s uit te geven. Goed kijken wat u koopt, is dus verstandig.

Samen met een aankoopmakelaar het biedingsproces in gaan

Het bieden is een ingewikkeld proces. Met ervaring kunt u beter uw mannetje staan en er een lagere koopsom uit slepen. Toch is het verstandig om wel reëel te zijn. Als de verkoopmakelaar u niet meer serieus neemt, kan het biedingsproces anders verlopen dan gehoopt. Door het inschakelen van een aankoopmakelaar vaart u mee op de kennis van de makelaar. Uw eigen makelaar kan ook bepalen wat een redelijk bod is op het huis. Een aankoopmakelaar kan zichzelf dus terugverdienen.

Hebt u vragen over het kopen van een huis of bent u op zoek naar een aankoopmakelaar? Neem dan contact op met ons voor een afspraak