Beleggen in ‘bakstenen’ is nog steeds één van de meest rendabele manieren van investeren. Heeft u een woning gekocht? Dan hoopt u natuurlijk dat u in de toekomst, na verkoop van die woning, in de groene cijfers eindigt. Wist u dat u zelf ook invloed hebt op de waarde van uw woning?

Prijsverhogende factoren

Nog nooit werd er zoveel geklust en verbouwd aan de eigen woning als in de afgelopen anderhalf jaar. ‘Dankzij’ Corona kregen woningbezitters massaal de kriebels om hun eigen stek eens onderhanden te nemen om het woongenot te vergroten. Wanneer zo’n verbouwing dan ook nog eens meerwaarde aan de woning geeft dan is dit dubbele winst. Maar ook zonder te verbouwen zijn er aanpassingen mogelijk die de prijs van een woning gunstig beïnvloeden.

Verbouwingen met meerwaarde

Natuurlijk, een verbouwing kost geld. Maar wanneer u de juiste keuzes maakt, kan een verbouwing aan de eigen woning u op termijn dus ook geld opleveren. De ene verbouwing vraagt uiteraard om een grotere investering dan de andere. Wij zetten een aantal opties voor u op een rijtje die van meerwaarde zullen zijn voor uw woning:

 1. Dakkapel
  Een dakkapel zorgt niet alleen voor meer lichtinval, maar vooral voor meer ruimte. Met name sta ruimte wat resulteert in extra vierkante meters woonoppervlak. Extra woonoppervlak levert (in veel gevallen) een waardevermeerdering van de woning op.
 2. Kunststof kozijnen
  Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Overweeg dan eens kunststof kozijnen. De kunststof kozijnen van tegenwoordig zijn qua looks nauwelijks nog te onderscheiden van hout. Kunststof kozijnen zijn niet alleen goedkoper in aanschaf, maar zijn ook veel duurzamer dan houten kozijnen. Ze hebben een langere levensduur en vragen bovendien om veel minder onderhoud.
 3. Woonkamer uitbouwen
  Creëer meer woonruimte door een deel van de tuin bij de woonkamer te betrekken. Wanneer u uw woonkamer uitbouwt offert u weliswaar een stuk tuin op, maar u krijgt er wel een heleboel wooncomfort voor terug waar u het hele jaar door van zal profiteren. Daarbij komt dat de waarde van een woning voor een deel wordt gebaseerd op het beschikbare woonoppervlak.

Aanpassingen met meerwaarde

 1. Zonnepanelen 
  Ook zonder het nodige breek- en sloopwerk is het mogelijk om de waarde van uw woning te verhogen. Denk bijvoorbeeld eens aan zonnepanelen. Ze leveren u niet alleen een lagere energierekening op, maar hebben ook een positieve invloed op het energielabel van uw woning.
 2. Energielabel
  Hij kwam in het vorige punt al even ter sprake; het energielabel. Een woning met energielabel A of B zal doorgaans snellere verkooptijd hebben dan een woning die minder duurzaam is. Investeren in betere isolatie levert een win-win op. Het vergroot uw wooncomfort, het verlaagt uw energierekening én heeft een gunstig effect op het energielabel van uw woning. Dit laatste zal tijdens de verkoop van uw woning zeker in uw voordeel werken.

Keuzestress

Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden om de waarde van uw woning positief te beïnvloeden. Om te voorkomen dat u last krijgt van keuzestress geven wij u een paar eenvoudige handvatten die u kunnen helpen bij het nemen van de juiste beslissing.

 • Financieel
  Kan u de verbouwing of aanpassing betalen vanuit eigen middelen of is hiervoor een aanvullende hypotheek/lening benodigd? Neem gerust eens contact op met makelaardij de Wit voor een waardebepaling, wij geven u graag een indicatie van de meerwaarde die de beoogde verbouwing/aanpassing zal opleveren.
 • Functioneel
  Hoe praktisch is de verbouwing? Niet alleen qua timing, maar ook qua woongenot voor u in de nabije toekomst. En hoe functioneel is de verbouwing voor potentiële kopers?
 • Esthetisch
  Maak qua materiaalgebruik en duurzaamheid keuzes die toekomstbestendig zijn. Ga voor het eindresultaat dat een breed publiek zal aanspreken, dat zal zich tijdens een toekomstige verkoop zeker terugbetalen.
 • Vergunning
  Is er voor de verbouwing/aanpassing aan de woning die u voor ogen hebt een vergunning vereist? Houd er dan rekening mee dat deze procedure veel tijd én het nodige geld vraagt. Weeg deze tijd, moeite en financiële investering af tegen het beoogde eindresultaat.

Wat levert het op?

Natuurlijk is het fantastisch wanneer de investering van een verbouwing/aanpassing zich op termijn (ruimschoots) terugbetaalt, maar vergeet vooral niet dat het vergroten van het woongenot voor u van onschatbare waarde kan zijn. Probeer hier de juiste balans in te vinden. De uiteindelijke waardevermeerdering is afhankelijk van verschillende factoren, die ook per regio weer kunnen verschillen. Zo zijn vierkante meters woonoppervlak in Amsterdam veel meer waard dan op het platteland. Maar ook het soort huis, de doelgroep, de omgeving en het prijsniveau van vergelijkbare woningen zijn van invloed. Durf specialisten te betrekken bij uw verbouwplannen en vraag Makelaardij de Wit om met een neutrale maar kritische blik te kijken naar het voordeel dat u kan behalen.