Huisdieren, niet iedereen is er even dol op, maar in menig huishouden worden ze gezien als onderdeel van het gezin. Mensen leven al sinds lange tijd samen met (huis)dieren en door de jaren heen zijn er vele onderzoeken geweest naar het effect van huisdieren op onder andere de mentale en fysieke gezondheid van mensen.

Mentale steun

Soms zit het leven even tegen of zit u niet lekker in uw vel. Een huisdier kan in zulke situaties een grote mentale steun zijn. Soms kan een dier zelfs meer steun bieden dan een mens, huisdieren oordelen tenslotte niet. Ze accepteren u zoals u bent en geven u liefde, gezelschap en de nodige afleiding. Wanneer u goed voor uw huisdier bent, is uw huisdier goed voor u.

Daarnaast kan een huisdier stress verminderen. Denk aan lekker wandelen met de hond om uw hoofd leeg te maken, of even rustig op de bank zitten met een heerlijk slapende kat op schoot.

Fysieke voordelen

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat het hebben van een huisdier niet alleen gezellig is, maar ook een positief effect heeft op de gezondheid. Zo is gebleken dat het hebben van een dierenvriendje zorgt voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk.
Ook komen mensen met huisdieren vaker in beweging. Een hond moet immers meerdere keren per dag uitgelaten worden en een kattenbak of konijnenhok dient zo nu en dan te worden verschoond.

Kinderen en huisdieren

Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Het hebben van een huisdier kan een positieve bijdrage leveren aan deze ontwikkeling, zowel op sociaal als emotioneel vlak. Zo geeft een huisdier bijvoorbeeld heel duidelijk aan wanneer hij iets wel of juist niet leuk vindt. Denk maar aan een kat die blaast als er aan zijn staart getrokken wordt. Zo leren kinderen emoties en bepaalde signalen herkennen.

Door kinderen een stukje verantwoordelijkheid te geven, bijvoorbeeld het voeren van het huisdier, kunnen ze meer zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen. Ze zullen trots op zichzelf zijn wanneer het diertje lekker zit te eten en ze een compliment krijgen van papa of mama.

Welk huisdier past bij uw gezin? 

Een huisdier aanschaffen is natuurlijk iets anders dan een nieuwe fiets kopen. Een huisdier moet binnen uw gezin passen, er moet voldoende tijd en aandacht zijn en de zorg voor een huisdier moet niet worden onderschat.

Wilt u weten wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf en het hebben van een huisdier? En wilt u weten welk type huisdier er goed binnen uw gezin zou passen? Kijk dan eens op de site van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren.