Alle woningen in Nederland hebben een voorlopig energielabel. Wilt u uw woning verkopen, dan is het belangrijk dat deze wordt omgezet naar een definitief energielabel. Heeft uw woning alleen nog maar een voorlopig energielabel? Maak dan een afspraak met een energieadviseur. Wij lichten graag toe welke stappen u hierbij moet doorlopen.

Tot 1 januari 2021 kon u online uw voorlopige energielabel omzetten naar een definitieve. Online kon u aangeven hoe uw woning geïsoleerd was en wat u al verbeterd had. U kon bewijs uploaden om de verduurzaming aan te tonen. Sinds 2021 kunt u alleen een definitief energielabel krijgen door het thuis uitnodigen van een energieadviseur. De kosten zijn hierdoor hoger geworden en het vaststellen van het energielabel is nu nauwkeuriger.

Hoe is het voorlopige energielabel vastgesteld?

Sinds 2015 hebben huizen een energielabel. In de eerste jaren na de introductie was er niet veel aandacht voor, maar door de stijgende energieprijzen heeft het nu de volledige aandacht. Het voorlopige energielabel is verstrekt aan de hand van het bouwjaar van de woning. Het voorlopige label is dus een niet onderbouwd etiket dat op uw woning is geplakt. Een huis uit 1960 heeft een slecht voorlopig energielabel en een huis uit 2000 een goed voorlopig energielabel.

Zoek een energieadviseur

Een energieadviseur is opgeleid om te bepalen hoe energiezuinig uw woning is. De adviseur inspecteert uw woning op bijvoorbeeld aanwezige isolatie en controleert de duurzame maatregelen die al zijn getroffen. Ook wordt de kwaliteit van de cv-ketel gecontroleerd. De volgende stap is het vaststellen hoeveel energie benodigd is om de woning te verwarmen en om warm water uit de leidingen te krijgen. Ook let de adviseur op de ventilatie. Een energieadviseur uit uw regio vindt u op Centraalregistertechniek.nl. U kunt een offerte aanvragen bij meerdere energieadviseurs.

Kies de beste offerte en maak een afspraak

De energieadviseurs bepalen hun eigen tarieven. De verschillen kunnen groot zijn, dus ga niet voor de eerste de beste. Ga akkoord met voor u de meest interessante offerte. De energieadviseur spreekt een datum met u af. Weeg bij het kiezen van een adviseur ook mee hoe snel ze een afspraak met u kunnen inplannen. Vooral als er enig tijdsdruk zit achter de ontvangst van het definitieve label.

Bereid het bezoek van de energieadviseur goed voor

De energieadviseur zal bij het bevestigen van de afspraak aangeven hoe u het bezoek voorbereidt. Het gaat met name om documenten van de woning, zoals bouwtekeningen. Daarnaast kunt u ook de facturen erbij zoeken van duurzame investeringen in of aan uw woning. Zoek bijvoorbeeld de factuur erbij van de dakisolatie en van de geplaatste zonnepanelen.

De energieadviseur bepaalt de energieprestatie en zorgt voor het energielabel

De energieadviseur maakt een rapport en bepaalt hierin de energieprestatie. De resultaten worden geregistreerd en aan de hand hiervan wordt het energielabel bepaald. Het best mogelijke label is A++++ en de minst energiezuinige huizen krijgen het energielabel G. Wilt u uw woning (verder) verduurzamen? Bespreek dan meteen met de energieadviseur welke maatregelen voor uw woning het meest rendabel zijn. Moet u eerst isoleren of is het plaatsen van zonnepanelen de verstandigste investering? Door duurzame investeringen verlaagt u de energierekening en uw woning krijgt een beter energielabel.