Hypotheek wel of niet oversluiten: wat zijn mijn opties

Het blijft een vraag die de gemoederen nog steeds bezighoudt: wel of niet de huidige hypotheek oversluiten. De rentes zijn nog steeds laag, maar voor hoe lang? Welke opties zijn er? Makelaardij de Wit adviseert.

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 7 op de 10 woningbezitters, met een rente boven de 4 procent, overweegt de hypotheek over te sluiten. Dat is niet heel gek, omdat de rente op dit moment – bij een rentevaste periode van 10 jaar – gemiddeld 2,3 procent bedraagt. Bij het oversluiten heeft u direct een behoorlijk financieel voordeel per maand. Oversluiten kan echter niet zomaar.

Boeterente

Wanneer de rentevastperiode van uw hypotheek nog niet is afgelopen en u de bestaande hypotheek wilt oversluiten, betaalt u een boeterente. De boeterente is een vergoeding voor de bank ter compensatie van de kosten die zij nu mislopen omdat u uw gemaakte afspraken wilt wijzigen. Hoe hoog deze boete is, hangt af van de hoogte van de hypotheek en de looptijd van deze hypotheek. Echter kunnen deze bedragen behoorlijk oplopen. Dat is een nadeel van het voortijdig oversluiten van uw hypotheek. U hebt er echter wel direct voordeel van. Vanaf het moment dat de boeterente is voldaan, maakt u direct gebruik van de nieuwe rentepercentages en ontvangt u direct het maandelijkse voordeel.

Rentemiddeling

Wanneer u besluit uw hypotheek vroegtijdig over te sluiten, betaalt u dus boeterente. Hiervoor zult u eigen geld moeten inleggen. Wanneer u geen eigen geld hebt, maar u wilt toch per se overstappen, dan is het mogelijk om rentemiddeling aan te vragen. U betaalt dan wel uw boeterente, maar deze wordt over een langere periode uitgesmeerd. U krijgt een opslag bovenop het nieuwe rentepercentage. Dit kan overigens alleen wanneer u de nieuwe hypotheek bij dezelfde hypotheekverstrekker afsluit. Dat is ook direct een groot nadeel, u kunt niet van hypotheekverstrekker wisselen. Het voordeel is wel dat u geen eigen geld hoeft mee te nemen.

Afwachten

De laatste optie is niets doen en wachten totdat uw huidige renteperiode is afgelopen en hopen dat de rentepercentages nog steeds net zo gunstig, of nog gunstiger zijn. Dat is in een aantal gevallen de beste optie. Welke optie voor u de beste is kunt u alleen achterhalen door te gaan rekenen. Zelf of met behulp van een expert. Kijk naar uw huidige rente, de looptijd van uw huidige hypotheek en het voordeel dat u behaalt uit het wel of niet oversluiten.