U bent druk bezig met het kopen van een nieuwe woning. In de eerste plaats hebt u daarvoor een (nieuwe) hypotheek nodig. Stap twee is het vinden van een geschikte woning, passend bij de hypotheek. Stel dat u de hypotheek al helemaal rond hebt, maar de koop van de woning gaat onverwachts niet door. Wat gebeurt er dan met uw hypotheek?

Intentie

Met het tekenen van de hypotheekofferte, hebt u nog niet getekend voor uw nieuwe woning. Dat zijn twee verschillende dingen. Met het afsluiten van een hypotheek hebt u echter wel de intentie om een woning te kopen en misschien hebt u zelfs al iets op het oog. Tussen het tekenen van de hypotheekofferte en de daadwerkelijke sleuteloverdracht – het moment waarop de hypotheek ingaat – zit nog best wat tijd. En in die tijd kan er nog veel gebeuren. Het kan dan voorkomen dat de koop van de woning niet doorgaat. Of dat er überhaupt geen sprake meer is van het kopen van een woning.

Annuleringskosten

Zodra u de hypotheekofferte hebt geaccepteerd en u wilt ervan afzien, krijgt u te maken met annulerings- of verlengingskosten. Op het moment dat u de offerte van de hypotheekverstrekker hebt geaccepteerd, gaat deze ervan uit dat u er ook gebruik van gaat maken. Zij gaan dan over tot actie om u de voorwaarden en rente te bieden die jullie met elkaar hebben afgesproken. Wanneer u vervolgens op de rem trapt en onder de hypotheek uit wilt, dan is het mogelijk dat de hypotheekverstrekker rente misloopt die wel was ingecalculeerd. Om die reden worden annuleringskosten gerekend op het moment dat u aangeeft geen gebruik meer te willen maken van de hypotheek.

Situatieafhankelijk

Het is overigens niet zo dat de annuleringskosten en de voorwaarden voor iedere hypotheekverstrekker hetzelfde zijn. Houd daar rekening mee bij het uitkiezen van de partij waar u uw hypotheek wilt onderbrengen. De ene geldverstrekker rekent met een vast bedrag, terwijl een ander de hoogte van de te berekenen annuleringskosten per situatie bekijkt. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin een partner overlijdt of de verkoper afziet van de verkoop, maar ook een echtscheiding of het verliezen van uw baan kunnen redenen zijn om geen annuleringskosten te bereken. Sommige geldverstrekkers hanteren nog een termijn waarbinnen u de getekende offerte kunt intrekken.

Verlengingskosten

Wordt de koop uitgesteld en wilt u daarmee de getekende hypotheekofferte verlengen, dan worden daarvoor verlengingskosten berekend. In de offerte wordt altijd een uiterste passeerdatum genoemd. Dat houdt in dat u voor deze datum langs de notaris moet zijn geweest om de akte te ondertekenen. Dat is ook het moment dat de hypotheek definitief ingaat. Zodra u weet dat het niet gaat lukken om voor de passeerdatum de akte te tekenen, vraagt u bij uw hypotheekverstrekker verlenging aan. Deze verlenging houdt in dat u tegen dezelfde voorwaarden en rentepercentages de offerte kan laten doorlopen.

Mocht er iets veranderen in uw situatie en hebt u de hypotheekofferte al getekend? Dan is er geen reden tot wanhoop. Er zijn altijd mogelijkheden om te verlengen of er alsnog vanaf te zien.