Voordat de mussen echt van het dak vallen is het nu het moment om de kozijnen op te knappen en te voorzien van een schilderbeurt. Met een paar eenvoudige stappen bereikt u het beste resultaat.

Voorbehandelen

Voordat u de verfkwast ter hand neemt, is het verstandig eerst alle kozijnen eens na te lopen op eventuele rotte plekken, scheuren en andere oneffenheden. Vul eerst de rotte plekken op met houtrotvuller. Dicht naden en kieren met plamuur, speciaal voor buitenkozijnen. Krab vervolgens met een krabber oneffenheden weg en naden en putjes schoon. Zorg dat alle plamuur en andere behandelingen droog zijn voordat u begint met de volgende stap.

Vetvrij maken

De volgende stap is namelijk het vetvrij maken van de kozijnen. Alleen op die manier kan de verflaag goed hechten. Het is een behoorlijke klus voorafgaand aan het echte schilderwerk, maar voor het beste resultaat is deze stap zeer belangrijk. U wilt immers geen vocht achter het schilderwerk, waardoor kozijnen eerder gevoelig worden voor rot. Gebruik voor het vetvrij maken van het houtwerk een vochtige doek en een beetje ammonia. Vergeet niet de onderkant van de kozijnen mee te nemen.

Afplakken

Verwijder vervolgens de oude verflaag door deze eraf te schuren, krabben of branden met een speciale verfbrander of -fohn. Plak vervolgens kozijnen af met afplaktape. Mocht de verf gaan lekken of ontstaan er druipers, dan zitten deze niet direct op het kozijn. Door het afplakken van het raam krijgt u ook een netter resultaat omdat u ‘buiten de lijntjes’ kunt schilderen. Zodra u de afplaktape verwijdert, verwijdert u ook de overtollige en geknoeide verf.

Schilderen

Pak voor de kozijnen vervolgens een ronde kwast. Verwijder loszittende haren door de kwast eerst zacht langs een schuurpapiertje te halen. Zet de kozijnen vervolgens in de grondverf en werk daarbij van binnen naar buiten. Zorg dat de grondverf goed droog en licht opgeschuurd is voordat u aan de volgende laag begint. Zijn de kozijnen onbehandeld, zet ze dan eerst nog in de voorlak voordat u ze aflakt. Op die manier zijn ze extra goed beschermd tegen invloeden van buiten.

Onderhoud

Over het algemeen gaan goed geschilderde kozijnen zo’n drie tot vijf jaar mee. Houd er rekening mee dat kozijnen op het zuiden meer te verduren hebben dan kozijnen gelegen op het noorden. Deze kozijnen zullen daarom meer en vaker onderhoud nodig hebben. Gaat de verf bladderen of ziet u scheuren ontstaan, dan weet u dat het weer tijd is voor een schilderbeurt.