Het is weer lente! De dagen worden langer, de zon schijnt weer wat vaker en de natuur begint weer te bloeien. Dit is het perfecte moment om weer lekker in en rondom het huis aan de slag te gaan. Hier zijn een aantal werkzaamheden die u kunt uitvoeren om uw huis helemaal lenteproof te maken.

Ramen schoonmaken

Nu de zon weer begint te schijnen, is het belangrijk om de ramen schoon te maken. Zo komt er meer licht naar binnen en krijgt u een fris gevoel in huis. Gebruik hiervoor een emmer met warm water en een beetje afwasmiddel. Vergeet niet om ook de kozijnen en vensterbanken mee te nemen. Zet vervolgens de ramen open en laat de frisse lucht naar binnen stromen.

Zaaien, planten en snoeien

Nu de lente weer is begonnen, is het tijd om uw tuin onder handen te nemen. Begin bijvoorbeeld met het verwijderen van afgestorven bladeren en takken. Daarna kunt u de bodem van de tuin omspitten en bemesten. Zo creëert u een gezonde voedingsbodem waar uw planten goed op kunnen groeien. Als u een moestuin hebt, is dit het moment om te beginnen met zaaien en planten. Denk aan groenten zoals sla, wortels, radijsjes en komkommers. Ook kunt u nu bomen en struiken gaan snoeien. Zo kan de zon weer volop schijnen op de bloemen en planten in uw tuin. Vergeet niet om de planten regelmatig water te geven, vooral als het warm en droog weer is.

Tuinset gereed maken

Ook het terras kan wel weer wat aandacht gebruiken na de donkere wintermaanden. Maak het schoon met een hogedrukreiniger en vul de bloembakken met lentebloemen zoals tulpen en narcissen. Heeft uw tuinset de winter niet overleefd, dan kunt u vast op zoek gaan naar een nieuwe set. Doet de set het nog prima, dan kan hij waarschijnlijk wel een sopje gebruiken. Verwijder de groene aanslag en neem alles grondig af.

Kledingkast opruimen

Nu het weer wat warmer wordt, is het tijd om uw kledingkast eens onder de loep te nemen. Berg uw dikke wintertruien en jassen op en maak ruimte voor luchtige jurkjes, rokjes, korte broeken en t-shirts. Houd de lange broek wel bij de hand. De lentes in Nederland kunnen nog behoorlijk fris zijn. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om uw kast eens goed op te ruimen. Haal alles eruit en geef weg of verkoop wat u niet meer draagt of wat niet meer past.

Accessoires vervangen

Ook in huis kunt u wat veranderingen aanbrengen om de lente te verwelkomen. Vervang uw winterse accessoires, zoals dekens en kussens, door lichtere varianten in vrolijke kleuren. Koop wat bloemen en zet ze in mooie vazen in de woonkamer. Zo haalt u de lente ook naar binnen.

Zonne-energie gebruiken

Tot slot is dit het moment om kritisch te kijken naar uw energierekening. Nu de zon weer volop schijnt, kunt u maar beter goed gebruik maken van de zonne-energie. Misschien is dit wel het moment om zonnepanelen aan te schaffen of te investeren in een zonneboiler. Zo bespaart u niet alleen geld, maar levert u ook een bijdrage aan een duurzamere wereld.

Laat de lente maar komen!