Wat is een starterslening?

Liesbeth: “Dankzij een starterslening kan het kopen van een huis soms net wel lukken. Met de starterslening kunt u het gat dichten tussen de koopsom van een huis en het bedrag dat u maximaal kunt lenen op uw inkomen. Wat houdt de starterslening in en wat biedt deze lening aan mogelijkheden?

U kunt gebruik maken van een starterslening bij het kopen van uw eerste huis. Helaas is niet voor iedereen de starterslening beschikbaar. Het verschilt namelijk per gemeente of de lening wel of niet wordt aangeboden. Als de starterslening in uw gemeente beschikbaar is, wil het nog niet zeggen dat u er ook gebruik van moet maken. De starterslening heeft voordelen, maar zeker ook nadelen waar u rekening mee moet houden.

Wat houdt de starterslening in?

De starterslening is een aanvulling op een hypotheek die u bijvoorbeeld bij een bank afsluit. U kunt het zien als een overbrugging tussen wat u kunt lenen en wat u nodig hebt voor het kopen van een huis. De looptijd bedraagt 30 jaar en de hypotheekrente staat vast voor een periode van 15 jaar. Daarna wordt de rente herzien en weer voor 15 jaar vastgezet. In de eerste 3 jaren heeft u geen maandlasten uit de starterslening. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) is de organisatie achter de starterslening.

Wat zijn de voorwaarden?

De starterslening kunt u alleen koppelen aan een NHG-hypotheek. Hierdoor heeft het alleen betrekking op koophuizen tot een bedrag van €355.000 (2022). Binnen uw gemeente kan ook een lager maximum bedrag gelden. De hypotheekrente voor de andere hypotheek moet u minimaal voor 10 jaar vastzetten. Aanvullend kunnen gemeenten zelf voorwaarden of beperkingen opstellen voor de starterslening.

Wat kost de aanvraag?

Het aanvragen van de starterslening brengt ook kosten met zich mee. U betaalt namelijk eenmalig €750. Daarnaast betaalt u ook nog 0,6% aan borgtochtprovisie voor het krijgen van NHG, maar dat staat los van de starterslening. De kosten voor het krijgen van de starterslening vormen een groot nadeel, maar een starterslening kan net het verschil maken tussen het wel of het niet kunnen kopen van een woning. De kosten voor het krijgen van NHG verdient u terug, door de korting op de hypotheekrente door NHG.

Hoe lost u de starterslening weer af?

De starterslening bestaat standaard uit twee delen. Het eerste deel is een annuïteitenhypotheek die u over een periode van 30 jaar weer afbetaalt. Het tweede deel is een zogenaamde combinatielening. De schuld in het tweede deel loopt op doordat u in de eerste 3 jaren geen maandlasten hebt uit het eerste deel. Deze hypotheek komt dus naast de hypotheek die u bij een bank of een andere financiële instelling afsluit.

Na 3 jaar start u met aflossen. Als uw inkomen hier niet hoog genoeg voor is, kan de aflossing verder verschoven worden naar de toekomst. Voordat u verder uitstel krijgt van de aflossingen vindt een toetsing plaats. Na 30 jaar moet de volledige schuld afbetaald zijn.

Wil het kopen van een huis u niet lukken? Mogelijk gaat het wel lukken in combinatie met de starterslening. Uw adviseur kan u er meer over vertellen.”