Mag een verkoper tijdens de onderhandelingen de vraagprijs zomaar verhogen?

Liesbeth: ‘Ja, dat mag. Zolang de onderhandeling nog in volle gang is, mag de verkoper de vraagprijs van zijn woning zowel naar boven als naar beneden bijstellen. Dit mag zelfs nog op het moment dat er al een aantal onderhandelingspogingen zijn geweest en koper en verkoper steeds dichter naar elkaar lijken te komen. De koper mag ook dan gewoon de verkoopprijs van zijn woning verhogen.

Dit heeft te maken met het feit dat beide partijen vrij zijn in het bepalen van de hoogte van de biedingen. Dit geldt zowel voor de kopende als de verkopende partij. Wanneer de verkoper besluit de prijs te verhogen dan is het voor de koper niet meer mogelijk het eerdere lagere bod van de verkoper te accepteren. Zodra een nieuwe prijs is bepaald, geldt dat bedrag als richtlijn voor de biedingen. Alle andere bedragen en biedingen komen op dat moment te vervallen. Uiteraard is het als koper wel toegestaan een bod te doen gebaseerd op de lagere vraagprijs, het is dan aan de verkoper om daarmee akkoord te gaan of niet.

Het verhogen of verlagen van de vraagprijs is te allen tijde toegestaan, mits de verkoper het bod nog niet heeft aanvaard. Op het moment dat het bod is aanvaard is er sprake van een koop en wordt een koopcontract opgesteld. Na ondertekening van de koopovereenkomst door beide partijen staat de verkoopprijs vast en mag de verkoper hier geen wijzigingen meer in aanbrengen.’