De coronacrisis zet zich helaas nog onverminderd voort. Hierdoor wordt het voor sommige woningeigenaren steeds moeilijker om maandelijks hun hypotheek te kunnen betalen. Om ervoor te zorgen dat dit soort problemen kunnen worden opgevangen, kunnen banken en andere geldverstrekkers de zogenaamde Woonlastenfaciliteit (WLF) aanvragen bij NHG.

Vangnet 
NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zorgt er normaal gesproken al voor dat u als woningeigenaar verzekerd bent van een hypotheek die verantwoord en betaalbaar voor u is. Nu biedt NHG nog een extra vangnet. Woningeigenaren die door invloed van het coronavirus hun hypotheek niet meer kunnen betalen, mogen nu een betalingsachterstand van maximaal 9% hebben zonder dat NHG vervalt.

Hoe werkt het in de praktijk?
De bank, of een andere geldverstrekker, moet samen met de woningeigenaar kijken hoeveel ruimte er nodig en verantwoord is. Veel geldverstrekkers geven woningeigenaren, met betalingsproblemen door de coronacrisis, al 3 maanden uitstel van betaling. Maar voor sommige mensen neemt dit de zorgen nog niet weg, want hoe moeten ze na die 3 maanden hun hypotheek dan gaan betalen?

De WLF-regeling van NHG zorgt ervoor dat de woningeigenaar en de geldverstrekker de betalingsachterstand langer dan 3 maanden door kunnen laten lopen. De achterstand mag in totaal alleen niet groter worden dan 9% van de lening die in eerste instantie werd afgesloten.
Als de woningeigenaar een hypotheekschuld heeft van €250.000, dan staat NHG middels de WLF-regeling borg voor een achterstandsbedrag van maximaal 9% van €250.000, €22.500 dus.

Uitgebreidere informatie over de Woonlastenfaciliteit vindt u op de website van NHG.