Soms willen we wel verduurzamen, maar hebben we de financiële middelen niet om dat te realiseren. Daarom wil het kabinet renteloze leningen voor het verduurzamen van de woning gaan aanbieden aan de huishoudens met lage inkomens.

Voordelen

Verduurzamen moet voor iedereen beschikbaar kunnen zijn, moet het kabinet gedacht hebben. En waarom ook niet. Verduurzamen van uw woning levert veel voordelen op, waaronder een directe verlichting in de portemonnee. Echter, voordat u daar bent zult u eerst diep in de buidel moeten tasten. Dat is voor heel veel huishoudens helaas niet haalbaar.

0 procent rente

Om het verduurzamen van de woning te stimuleren en de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen, wil minister Hugo de Jonge (Wonen) dat huizenbezitters met een laag inkomen aanspraak kunnen maken op een renteloze lening. De lening moet dan gebruikt worden om duurzaamheidsmaatregelen voor de woning te kunnen treffen. De lening kan tegen 0 procent rente worden afgesloten en moet per 1 oktober van dit jaar beschikbaar worden gesteld.

Versoepelen subsidiebeleid

Naast het beschikbaar stellen van de renteloze lening, moet ook het subsidiebeleid worden versoepeld. Hierdoor kunnen de 15-20 procent van de woningbezitters die nu geen geld hebben om te verduurzamen toch hun woning isoleren, een hybride warmtepomp aanschaffen of hun gasfornuis inruilen voor een elektrisch exemplaar.

Met deze maatregel moeten zo’n 2,5 miljoen woningen voor het eind van dit decennium verduurzaamd zijn.