Eindelijk is het zover. U gaat samenwonen. Een spannende eerste stap om te wennen aan het gesettelde leven samen. U hebt echter nog geen officiële papieren waarin u als stel staat geregistreerd. Geen probleem, maar let wel op een aantal factoren.

Gedeelde verantwoordelijkheden

Natuurlijk bent u ervan overtuigd dat u het samen wel gaat redden. U bent verliefd en samenwonen is de volgende logische stap. Niet in de laatste plaats omdat u dan 24/7 bij elkaar kunt zijn. De weekendtassen komen alleen nog tevoorschijn wanneer u op vakantie gaat. De ruimte van de kledingkast gaat gedeeld worden, net als alle andere ruimten in het huis. Om daar eerst maar eens aan te wennen hebt u besloten nog geen officiële papieren te tekenen. Er wordt nog niet getrouwd en ook een samenlevingsovereenkomst is nog een brug te ver. Toch brengt samenwonen veel gedeelde verantwoordelijkheden met zich mee, dus het is wel heel goed om alvast na te denken over de ‘zakelijke’ afhandeling van het samenwonen. Hoe onromantisch dat ook klinkt (en feitelijk is).

Rechtmatige eigenaar

Ondanks dat u er nu niet aan moet denken, maar wat gebeurt er als de relatie stukloopt? Wie blijft er dan in het huis wonen? Trekt u bij uw partner in, en zet u hierover niets op papier, dan is de kans groot dat u degene bent die het huis ook weer moet verlaten. Ongeacht wie de relatie verbreekt. De persoon die de koopovereenkomst heeft getekend is de rechtmatige eigenaar van de woning en heeft het recht om in de woning te verblijven. Om dit probleem te tackelen kunt u ervoor kiezen het contract op beider naam over te zetten. Dit doet u bij de notaris door het tekenen van een koopakte. Houd er rekening mee dat er overdrachtsbelasting betaald moet worden over het deel dat wordt overgedragen aan de andere partij.

Administratie

Zodra u gaat samenwonen is de kans groot dat er dingen moeten worden aangeschaft. Praktische zaken als bijvoorbeeld extra servies, maar ook spullen om de woning naar de smaak van u beiden in te richten. Wilt u achteraf vervelende situaties voorkomen, dan is het verstandig een goede administratie bij te houden. Wie koopt wat en wat heeft het gekost. Mocht u dan toch uit elkaar gaan, dan is het cd-van-u-cd-van-mij-principe in een oogopslag helder. Dit geldt zowel voor de grote uitgaven als de kleine, maak duidelijk welke verplichtingen aangegaan worden.

Ouderschap

Inmiddels woont u al een aantal jaar samen en is het van trouwen nog steeds niet gekomen. U verwacht inmiddels wel uw eerste kindje. Hartstikke leuk natuurlijk, maar zolang er niets op papier staat is het juridisch ouderschap altijd toegewezen aan de moeder. Wilt u als partner ook iets te zeggen hebben over uw aanstaande kindje, regel dan bij de gemeente een gezamenlijk ouderlijk gezag.

Overlijden

Uit elkaar gaan is natuurlijk al heel verdrietig, maar wat gebeurt er als de eigenaar van de woning komt te overlijden? Wanneer er niets op papier is vastgelegd is het helaas niet zo dat de woning, inclusief de bezittingen, automatisch naar de achtergebleven partner gaan. Hiervoor is minimaal een samenlevingscontract nodig, waarin een verblijvingsbeding wordt opgenomen. Hiermee wordt aangegeven dat de langstlevende, bij het overlijden van de woningeigenaar, de gemeenschappelijke goederen overneemt.

Het klinkt wat gek, maar besluit u uit elkaar te gaan en zijn er nog geen kinderen, dan kan het ook een voordeel zijn dat er niets op papier staat. Het is een kwestie van koffers pakken, deur dichttrekken en de zaken zijn geregeld. Er komt geen rechter of notaris aan te pas. Zorg wel dat u zich bewust bent van bovenstaande zaken om getouwtrek te voorkomen.