De vakantietijd is aangebroken. Drie weken bent u weg en is uw tuin overgeleverd aan de buurman zonder groene vingers en de onvoorspelbaarheid van de weergoden. Voor diegenen die nog niet weg zijn: geef uw tuin extra aandacht zodat hij de komende weken doorkomt zonder kleerscheuren.

(on)Gecontroleerde haag

De met zorg gesnoeide haag rondom uw tuin zal in de weken van uw afwezigheid uitgroeien tot een ongecontroleerde heg. Om dit te voorkomen kunt u de haag het beste twee weken voor vertrek flink kort snoeien, wees vooral niet te voorzichtig. Zorg wel dat de heg voldoende voedsel en water heeft gekregen om nieuwe, frisse blaadjes te verwelkomen bij uw thuiskomst. Bemest de heg desnoods nog bij en geef de haag extra water bij extreme droogte.

Onkruid

Onkruid is een doorn in het oog van veel tuiniers. Het is hardnekkig en verpest de met zorg uitgezochte en op kleur gerangschikte bloemen en planten in uw borders. Wees daarom, voordat u op vakantie gaat, heel nauwkeurig met het uittrekken van het onkruid. Zelfs het kleinste groene plukje kan na uw vakantie uitgegroeid zijn tot een weelderige groene gloed door uw borders en gras heen.

Grasonderhoud

Het weer heeft veel invloed op uw gazon. Bij een droge en zonnige periode kan uw gras uitdrogen en gele plekken veroorzaken. Bij veel regenval kan uw gras dusdanig snel groeien, met als gevolg dat u er met de maaier niet meer doorheen komt. Extra aandacht besteden aan uw gras is dus een must voor vertrek op vakantie. Maai daarom in de weken voorafgaand aan de vakantie het gras vaak en lekker kort. Houd niet alleen de borders onkruidvrij, maar ook uw gras en geef extra water vlak voor het moment van vertrek. Om er zeker van te zijn dat uw gras de Nederlandse zomer overleeft, kunt u uw buurman vragen het gras te maaien en te sproeien bij droogte. Deze klus is zelfs voor de buurman zonder groene vingers makkelijk te klaren.

Potten

Het voordeel van bloemen en planten in potten is dat ze te verplaatsen zijn. Zet waar mogelijk de potten uit de felle zon, op deze manier hebben ze minder water nodig. Vraag uw buurman die uw gras komt sproeien of hij ook de potten met bloemen water wil geven. Knip tot slot alle bloeiende knoppen uit de planten. Zo voorkomt u dat dorre en uitgebloeide knoppen het water opnemen dat bedoeld is voor de jonge en verse knoppen.

Klimop

Als laatste tip is de klimop aan de beurt. Een klimop is net onkruid als u die zijn gang laat gaan. Steek daarom waar nodig de uitlopende takken terug of snoei deze uitlopers met een heggenschaar of snoeischaar weg. Een klimop groeit het beste met afwisselend zon en regen en laat dit nou net het zomerse klimaat van Nederland zijn.

Met deze tips kunt u met een gerust hart op vakantie en weet u dat uw goed verzorgde tuin er bij terugkomst nog steeds uitziet als iets waar u trots op kunt zijn!