Inmiddels is het eerder regel dan uitzondering: bieden boven de vraagprijs. In deze krappe woningmarkt staan huizen inmiddels te koop voor een vanaf prijs en wordt inmiddels in 60 procent van de gevallen de vraagprijs van de woning overboden. Dat is voor veel kopers helemaal niet gunstig, omdat u vaak geen idee hebt hoeveel u moet overbieden om ook maar enigszins kans te maken op de woning. Daarnaast brengt overbieden ook financiële risico’s met zich mee. Lees welke dat zijn en hoe u hier verstandig mee omgaat.

Financiële plaatje in beeld

In de eerste plaats is het heel belangrijk dat u zelf uw financiële plaatje goed voor ogen houdt. Dat is in situaties waarin u heel graag iets wilt hebben – in dit geval de woning – heel lastig. Dit geldt overigens voor iedere fase waarin de woningmarkt zich bevindt, maar in deze tijd van krapte helemaal. Het is heel gemakkelijk om u (emotioneel) te laten meeslepen en meer te bieden dan u eigenlijk financieel kan opbrengen. Helemaal omdat u als koper in het duister tast over de hoogte van de andere biedingen. U bent dan snel geneigd meer te bieden om uw kansen te vergroten.

Eigen geld

Op dit moment mag u maximaal 100% van de waarde van de woning aanvragen voor een hypotheek. Hebt u nog wat eigen geld dan kunt u dat natuurlijk altijd gebruiken boven op de hypotheek, waarmee u boven dat bedrag kunt bieden. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat u wellicht nog wat wilt verbouwen in de woning. Wanneer u dus al aan uw maximale hypotheek zit en u geen eigen geld hebt, zal u die plannen nog even moeten uitstellen.

Onder water

Overbieden houdt ook in dat uw woning direct ‘onder water’ staat. Dat houdt in dat uw woning minder waard is dan de taxatiewaarde. Dat hoeft natuurlijk niet direct een probleem te zijn. Dat wordt het pas op het moment dat er een restschuld dreigt wanneer u de woning wilt verkopen. Ondanks dat de huizenprijzen nog steeds in de lift zitten, moet u er rekening mee houden dat deze trend stopt en de waarde daalt. Omdat uw woning nu al onder water staat, maakt u dat verschil op dat moment nooit meer goed.

Tips om verstandig te overbieden

Om in aanmerking te komen voor een woning, komt u in deze woningmarkt niet altijd onder een overbieding uit. Het hoeft ook geen probleem te zijn, als u de gevolgen maar goed blijft overzien.

  • Zorg dat u altijd goed inzicht hebt in uw financiële situatie. Wat kunt u maximaal lenen en wat wilt u maximaal aan eigen geld in de woning stoppen?
  • Weet waar u in stapt. Voorziet u nog veel onderhouds- of verbouwingskosten, houd hiermee rekening op het moment dat u gaat overbieden. Zorg dat er financiële ruimte is om deze kosten te dekken.
  • Zet vooraf voor uzelf een maximumbedrag op papier en houd u daaraan. Laat u niet meeslepen op het moment suprême en blijf bij uw plan. Daar hebt u later echt baat bij.

Bedenk vooraf welke financiële gevolgen uw bod heeft en bepaal wat dit voor u betekent op zowel de korte als de lange termijn. Dan is het geen probleem om te overbieden.