Bij het kopen van een woning gaat het om zeer grote bedragen. Een woning kopen brengt ook de nodige risico’s met zich mee. De woning kan bijvoorbeeld in een zeer slechte staat zijn, zonder dat u het weet. Om te voorkomen dat u een spreekwoordelijke kat in de zak koopt, praten wij u bij over de grootste fouten die u kunt begaan bij het kopen van een woning.

Door het woningtekort heeft u als potentiële koper niet veel tijd om beslissingen te nemen. Wacht u te lang, dan is de kans heel groot dat er een andere kaper op de kust met de buit vandoor gaat. De huidige markt kan kopers behoorlijk onder druk zetten bij het maken van keuzes. Toch blijft het goed opletten. U staat op het punt om honderdduizenden euro’s uit te geven aan een woning. Neem dus geen overhaaste beslissing waar u later spijt van krijgt.

Geen bouwkundige keuring laten uitvoeren

Op het oog kan een woning er goed uitzien, maar hoe zit het met de bouwkundige staat? Met een bouwkundige keuring beoordeelt een specialist de woning en worden de bedragen ingeschat die geïnvesteerd moeten worden in de woning. Door het uit laten voeren van de keuring kunt u voorkomen dat u een woning koopt waarin u veel geld moet investeren om achterstallig onderhoud weg te werken. Ook met een bouwkundige keuring kunnen er nog steeds bouwtechnische problemen zijn, maar de kans hierop is wel kleiner. Geen bouwkundige keuring uit laten voeren kan u op korte termijn tijdwinst opleveren die u achteraf duur kan komen te staan.

Na de eerste bezichtiging direct een bod uitbrengen

Voordat u een bod uitbrengt moet u eigenlijk meerdere keren de woning bezichtigen. Mogelijk wilt u ook nog een keer een bezichtiging inplannen samen met de aannemer die de verbouwing gaat verzorgen. Op een oververhitte huizenmarkt krijgt u helaas niet altijd de kans om een tweede bezichtiging in te plannen. Plan bij voorkeur toch meerdere bezichtigingen om te voorkomen dat u iets over het hoofd ziet.

Zorg niet voor een hypotheekschuld die te hoog is voor uw budget

Banken bepalen aan de hand van bepaalde factoren wat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om de hoogte van uw inkomen, de schulden op uw naam en uw gezinssituatie. Wat u volgens de bank maximaal aan hypotheek kunt krijgen, kan zorgen voor maandlasten die niet binnen uw budget vallen. Laat door uw hypotheekadviseur niet alleen berekenen wat u aan hypotheek kunt krijgen. Laat u ook voorrekenen wat u maandelijks gaat betalen aan rente en aflossingen. De lasten moeten namelijk wel betaalbaar zijn voor u.

Een bod uitbrengen zonder ontbindende voorwaarden

Na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract hebt u wettelijk drie werkdagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kunt u zonder opgave van reden nog weer onder de verkoop uit. Na deze bedenktijd is de koop definitief. Door ontbindende voorwaarden op te nemen in de koopovereenkomst kunt u voorwaarden stellen. De koop kunt u bijvoorbeeld ontbinden als u de financiering niet rond krijgt. Of door de uitkomsten van een bouwkundige keuring kunt u nog onder het contract uit.

Door de oververhitte woningmarkt kunt u beslissen om geen voorbehoud in het koopcontract op te nemen. Op deze manier wordt uw bod interessanter voor de verkopers. Houd er rekening mee dat het bieden zonder een voorbehoud grote risico’s met zich meebrengt. Als u door omstandigheden geen hypotheek kunt krijgen, moet u een hoge boete betalen om toch weer onder de koop uit te kunnen.

Schakel een aankoopmakelaar in om fouten bij de aankoop van een woning te voorkomen. De aankoopmakelaar weet waar u op moet letten en kan helpen bij de onderhandelingen over de hoogte van de koopsom.

[smartslider3 slider=5]