Het kopen van een woning is binnen de huidige woningmarkt een pittige uitdaging. Niet alleen omdat u er als de kippen bij moet zijn wanneer een woning in verkoop komt, maar ook omdat de betaalbaarheid van woningen (vooral voor starters) onder druk staat.

De uitbraak van het coronavirus helpt natuurlijk niet mee. Mede hierdoor zijn er vorig jaar 3% minder nieuwbouwwoningen opgeleverd dan in 2019. Ook de terugloop van het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen speelt een grote rol binnen het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er vorig jaar in totaal 69.000 nieuwbouwwoningen gerealiseerd.

Zonder nieuwbouw komen we er niet

De woningmarkt is oververhit en daardoor eigenlijk niet gezond. Het realiseren van meer nieuwbouwwoningen is van cruciaal belang om de woningmarkt weer meer in balans te brengen. Het oorspronkelijke doel van het kabinet was dan ook om ieder jaar 75.000 nieuwbouwwoningen te realiseren. Op zich lijkt dit een mooi doel, maar er zijn kritische tegengeluiden die aangeven dat er minimaal 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar moeten worden opgeleverd om de woningmarkt weer gezond te krijgen. Dit doel zou mede kunnen worden behaald door het omtoveren van kantoorpanden tot appartementen.

Zoeterwoude en Den Haag doen hun best

Afgelopen jaar heeft de gemeente Zoeterwoude procentueel gezien de meeste nieuwbouwwoningen opgeleverd. Binnen de gemeente werden 200+ nieuwbouwwoningen neergezet, wat neerkomt op een toename van 6%. Als we kijken naar de absolute aantallen, dan komt Den Haag als beste uit de bus. Daar groeide de woningvoorraad in 2020 met 2820 nieuwbouwwoningen.