U kan tegenwoordig geen krant meer lezen of journaal bekijken zonder dat termen als ‘energiezuinig’, ‘energieneutraal’ en ‘nul op de meter’ u om de oren slingeren. Verduurzamen betekent vaak eerst investeren. Maar wat als uw portemonnee dat nu niet toestaat? Makelaardij de Wit geeft 5 low budget tips voor duurzaam wonen.

Natuurlijk, op termijn verdient u een investering in zonnepanelen of het toepassen van isolerende maatregelen terug. Past zo’n forse investering op dit moment niet in uw budget, maar wilt u wél duurzamer wonen? Met deze vijf low budget tips kan u uw steentje bijdragen aan een betere wereld.

1. Zet de verwarming een graadje lager

Een warm huis is wel zo comfortabel. Toch is zo’n lekker verwarmd huis niet echt milieubewust én levert het (onnodig) hoge stookkosten op. Zet de verwarming eens een tikje lager! Door kamerdeuren gesloten te houden en alleen de ruimtes te verwarmen waar u daadwerkelijk gebruik van maakt spaart u het milieu. Zit u ‘s avonds stil en vindt u dat ‘tikkie lager’ net iets te fris? Trek dan een warm vest aan of kruip onder een fijn plaid.

2. Afval scheiden en reduceren

In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Bij duurzaam wonen hoort ook het verminderen van afval. Verminder het gebruik van plastic (boterham)zakjes en bedenk eens welke materialen nog een tweede leven zouden kunnen krijgen. Zo zitten basisscholen regelmatig te springen om glazen potjes, closetrolletjes of lege boterbakjes voor de nodige knutselwerkjes. Door al het afval te scheiden levert u een belangrijke bijdrage aan het reduceren van de afvalberg. Probeer zo min mogelijk voedsel weg te gooien en las wekelijks een ‘kliekjesdag’ in. Dat scheelt u een dag koken!

3. Haal groen in huis

Planten in uw interieur zijn onmisbaar. U sluit hiermee niet alleen naadloos aan op de laatste interieurtrends, planten zijn ook nog eens ideale natuurlijke luchtverfrissers. Een duurzame vorm van decoratie dus!

4. Korter douchen

Met deze tip slaat u drie vliegen in één klap! U voorkomt onnodige verspilling van water. U bespaart uzelf de nodige stookkosten, verwarmen van water is namelijk bést een duur grapje. En ten derde doet u ook uw huid er een plezier mee, (te) lange blootstelling aan water is namelijk niet goed voor uw huid.  

5. Tweedehands, nog een kans!

Bent u uitgekeken op uw salontafel of zoekt u een nieuw tv meubel? Breng eens een bezoek aan de plaatselijke kringloopwinkel of kijk op Marktplaats. Voor slechts een fractie van de nieuwprijs tikt u daar wellicht iets moois op de kop. En uw oude exemplaar kan u via dit online kanaal heel eenvoudig verkopen. Zo krijgt het meubelstuk waar u op uitgekeken bent een tweede leven én u houdt er een zakcentje aan over.

Voor duurzaam wonen hoeft u echt geen geitenwollen-sokken-type te zijn, integendeel! Bewust(er) leven is hot, draagt bij aan een betere wereld en kan ook nog eens verrassend positief uitpakken voor uw portemonnee.