Slapen. Het lijkt een vanzelfsprekendheid. En toch heeft maar liefst 20 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder slaapproblemen. Wist u dat de inrichting van uw slaapkamer van invloed is op uw nachtrust? Met deze tips is uw slaapkamer klaar voor uw nacht(rust).

Kies de kleinste kamer

Als we de master bedroom gaan kiezen op het moment dat u de woning betrekt, wordt standaard gekozen voor de grootste kamer. Waarom eigenlijk? Een kleinere kamer draagt bij aan het gevoel van beschutting en geborgenheid. Daarnaast bent u in een grote kamer sneller geneigd andere activiteiten te doen dan slapen. Er is ruimte om te strijken, tv te kijken en te werken en misschien zelfs wel te sporten. In die ruimte kan namelijk ook prima de hometrainer staan. Al deze ‘overbodige’ elementen in de slaapkamer creëren onrust in uw hoofd en zorgen ervoor dat u minder makkelijk in slaap komt. 

Kies de juiste kleur

Ook de kleur in de slaapkamer is bepalend voor een goede nachtrust. Warme en neutrale tinten hebben een positieve invloed op de slaapkwaliteit. Dit geldt voor de kleuren op de muur, op de grond, maar ook voor de kleur van het bed. Normaliter is het bed toch de grootste eyecatcher in deze ruimte en bepaalt mede de kleur van de slaapkamer. Grijs- en wittinten zijn niet alleen populair, maar ook heel goed om als basiskleur te gebruiken in uw slaapkamer. Met het beddengoed brengt u vervolgens kleur aan in de slaapkamer. Houd ook bij het kiezen van het dekbed wel rekening met warme tinten.

Kies het juiste matras (en kussen)

Het mag een open deur zijn dat het bed naast een rustige kleur ook voorzien moet zijn van een goed matras. Wat een goed matras is, is voor iedereen verschillend. Het beste kunt u dit zelf testen. Er zijn zelfs winkels die u laten proefslapen op een matras. Maak daar gebruik van indien mogelijk. Kies ook altijd voor een kussen dat past bij uw slaaphouding. Het kiezen van een kussen wordt nog wel eens onderschat, maar is minstens zo belangrijk als het matras waarop u ligt.

Kies voor goede ventilatie

Een slaapkamer is – zoals het woord al zegt – om in te slapen. Dat uw slaapkamer daarom een beetje saai is, is juist goed. Sluit laden en kasten en laat geen kleding rondslingeren. Een opgeruimde slaapkamer is een opgeruimde geest en daarmee stapt u toch net even fijner uw bed in. Zorg ook altijd dat uw kamer goed donker en geventileerd is. Beide factoren zorgen ervoor dat u makkelijk in slaap kunt komen. Verplaats het liefst ook nog uw spiegel van de slaapkamer naar de badkamer. Met een spiegel in de slaapkamer vergroot u optisch deze ruimte en verkleint u het gevoel van geborgenheid en beschutting.

Kies voor uw partner…

Als laatste is het gebruik van telefoons en andere apparatuur voordat u gaat slapen funest voor uw nachtrust. De blauwe gloed in de schermen verlaagt de productie van melatonine, het hormoon dat er juist voor zorgt dat u slaperig wordt. Beter kunt u voor het slapen gaan een boek lezen (en dan niet op uw telefoon of tablet), muziek luisteren of uw partner wat extra aandacht geven…

Slaap lekker.