Loopt u eigenlijk eens in de zoveel tijd uw verzekeringen wel eens door? Gewoon om te kijken of u niet onder- dan wel oververzekerd bent? Nee? Begin dan maar eens bij de overlijdensrisicoverzekering. Grote kans dat u oververzekerd bent.

Aflossen

Onlangs heeft Uitvaartverzekeringwijzer.net bij 516 huishoudens met een hypotheek onderzocht hoe zij ervoor staan wanneer het hun overlijdensrisicoverzekering (orv) betreft. Wat blijkt, onder de ondervraagden die extra hebben afgelost op hun woning is maar liefst 99% oververzekerd. En toch is dat niet heel gek. Denkt u er namelijk aan om deze verzekering aan te passen op het moment dat u extra op uw hypotheek aflost? De kans is groot van niet en dat ook u oververzekerd bent. Zonde, want u loopt nu het risico jaarlijks honderden – en in sommige gevallen duizenden – euro’s teveel te betalen.

Rekenvoorbeeld

Hoeveel u teveel betaalt is uit te rekenen aan de hand van een rekenvoorbeeld, gebruikt door de Uitvaartverzekeringwijzer. Stel, het verzekerde bedrag bij het afsluiten van uw hypotheek is 250.000 euro. Met een looptijd van 30 jaar betaalt u hierover gemiddeld 9.950 euro aan premie. Na vijf jaar hebt u 20.000 euro afgelost op de hypotheek waardoor er een te verzekeren bedrag overblijft van 230.000 euro. De totale premie wordt op dat moment 7.922 euro, dat is een verschil van maar liefst 2.028 euro.

Maandelijks aflossen

Bij een orv gaat het vaak om substantiële bedragen die u misloopt door deze niet aan te passen aan de huidige situatie. Het gaat namelijk niet alleen om de woningbezitters die extra aflossen, maar dit geldt ook zeker voor de woningbezitters die iedere maand netjes op hun hypotheek aflossen. Grote kans dat ook deze doelgroep te veel voor de orv betaalt.

Lost u (extra) af op uw hypotheek en hebt u een overlijdensrisicoverzekering? Dan is het zeker de moeite waard deze te controleren. Wie weet levert het u wat extra’s op.