Wist u dat een BKR-registratie gevolgen kan hebben voor de hoogte van uw hypotheek? Sinds 25 mei kan iedereen zijn registratie gratis inzien en weet u of u geregistreerd staat en wat de gevolgen kunnen zijn voor de hoogte van uw hypotheek.

Zere been

Zodra u een hypotheek wil afsluiten wordt uw hele financiële situatie doorgelicht om de hoogte van het hypotheekbedrag te bepalen. Staat u geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR),dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van uw hypotheek, ook als deze schuld slechts klein is. Deze registratie blijft vijf jaar in de boeken bij het BKR staan. Ook als de schuld al is afgelost. Dat stoot de advocatuur tegen het zere been, men vraagt zich in het openbaar af waarom deze registratie maar liefst vijf jaar lang de consument blijft achtervolgen, met alle gevolgen van dien.

Op de hoogte

Daarnaast wordt kritiek geuit op de gang van zaken dat de consument niet op de hoogte wordt gebracht van het feit dat ze worden geregistreerd als schuldenaar. Ook dat zou anders moeten. Deze doelgroep moet door het BKR op de hoogte worden gebracht van het feit dat ze geregistreerd zijn en wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn.

Gratis

Het BKR heeft geluisterd naar de kritiek en heeft passende maatregelen getroffen. Vanaf 25 mei is het mogelijk om uw BKR-registratie gratis te kunnen inzien. Tot 25 mei waren er namelijk altijd kosten verbonden aan het opvragen van een overzicht, waarin kredieten en leningen die u hebt afgesloten staan. In dit overzicht zijn eveneens eventuele betalingsachterstanden zichtbaar. Door deze dienst gratis te maken, wordt de drempel om uw eigen registratie in te zien verlaagd en kunt u zich eerder en beter bewust zijn van uw registratie. De bewaringstermijn van 5 jaar blijft voorlopig nog wel staan.

Gegevens opvragen

U kunt een keer per jaar kosteloos inzage doen in uw gegevens, de zogenoemde AVG inzage. Maakt u gebruik van de AVG inzage, dan ontvangt u een overzicht van alle leningen die u op dat moment heeft. Ook ziet u of de leningen elke maand op tijd afgelost worden en of u de afgelopen vijf jaar betalingsproblemen heeft gehad. Dit overzicht is een momentopname. Vraag hier uw AVG inzage aan.