Wie wil er nu niet opnieuw verliefd worden op zijn eigen woning? Voordat u dat punt hebt bereikt, hebt u nog wel flink wat stappen te zetten. De volgende vijf etiquetteregels gaan u helpen uw verbouwing soepel(er) te laten verlopen.

Regel 1: regel die vergunning (en op tijd)

Na de meerdere lockdowns merkt u dat u best een beetje extra ruimte kunt gebruiken. De keuken was toch wel erg krap of de zolder wordt een stuk efficiënter met een dakkapel. Vergeet dan niet dat u voor sommige verbouwingsklussen een vergunning nodig hebt. Deze vergunning kan even op zich laten wachten. Dus op het moment dat u alles in kannen en kruiken hebt, maar u nog even een vergunning moet regelen, kunt u nog wel eens bedrogen uitkomen en een nieuwe planning moeten maken. Check online of bij de gemeente of u een vergunning nodig hebt.

Regel 2: betrek uw buur

Verbouwen is leuk, het eindresultaat is natuurlijk nog leuker. Voor u dan. Want hoe is dat voor uw buren? Hoe blij zijn zij met uw uitbouw of dakkapel? Ook de hele verbouwing zelf kan voor behoorlijk wat overlast zorgen. U gaat niet voor niets verbouwen dus de intentie om voorlopig te blijven wonen waar u zit is er. Dan zijn blije buren minstens zo belangrijk als het eindresultaat van uw verbouwing. Betrek ze daarom zoveel mogelijk bij uw plannen en uw planning. Laat ze desnoods meebeslissen over zaken die voor hen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld welke steen zij willen gebruiken aan hun kant van de uitbouw. Nodig ze uit als u klaar bent om te komen kijken en regel een bosje bloemen om de overlast iets minder vervelend te maken.

Regel 3: zorg voor uw klussers

Hebt u een grote verbouwing in de planning en verwacht u meerdere bouwvakkers over de vloer, behandel ze dan alsof ze familie zijn. Bij wijze van spreken dan. Iedere aannemer of installateur vindt een extra kopje koffie lekker. Ze willen er vast ook wel een koek bij. Een verzorgde lunch op vrijdag doet het ook altijd goed in de bouw. Als u goed voor hen zorgt, zorgen zij ook goed voor uw verbouwing. Zodra u on speaking terms bent en blijft is het ook makkelijker communiceren gedurende het hele proces.

Regel 4: wees pessimistisch

Op het moment dat de knoop is doorgehakt en de plannen voor de verbouwing concreet zijn, is het heel makkelijk steeds een beetje meer te willen. Vanaf het moment dat de offerte is getekend en de aannemer aan de slag gaat, is alles wat u nog extra wilt (vaak) meerwerk en dus ook meer geld. Blijf uw budget in de gaten houden om niet aan het eind van de verbouwing voor een verrassing te staan. Houd sowieso van tevoren al rekening met extra budget. Blijf ook realistisch of eerder pessimistisch qua planning. Organiseer uw housewarming vooral enkele weken na oplevering en niet direct een dag later. Dan hebt u nog een beetje speling qua planning op het moment dat uw uitnodiging de deur al uit is.

Regel 5: blijf bij uw leest

Als u niet terecht wilt komen in het programma ‘Help, mijn man is klusser’, dan is het belangrijk dat u heel goed inschat wat u wel en wat u niet zelf kunt. Overschat een verbouwing niet, maar ook zeker uw eigen kunnen niet. Dat kan tijdens de verbouwing zorgen voor een teleurstelling. Zet op een rijtje wat u zelf kunt, waar u hulp bij kunt gebruiken en wat u gewoon moet uitbesteden. Zelfoverschatting bij een verbouwing is namelijk niet per se de sleutel tot succes.