Door de stijgende energielasten wordt het verschil in maandlasten tussen een energiezuinig en een energieverslindend huis groter. Let bij het kopen van een huis dus ook goed op de energielasten die u kunt verwachten. Het maakt nogal een verschil of uw maandelijkse kosten voor energie op €200 of op €500 uitkomen.
Jaren ‘30 huizen zijn erg in trek. Het zijn huizen met karakter en ze zijn ook nog eens solide gebouwd. Ze staan vaak in mooie wijken met allemaal soortgelijke huizen. Ze zijn nog gewilder als ze onlangs ook nog gerenoveerd zijn. Toch hebben de huizen ook nadelen ten opzichte van recent gebouwde huizen. Tegenwoordig is er namelijk meer aandacht voor energiezuinigheid. Ook een jaren ‘30 huis kunt u verduurzamen, maar houd rekening met hoge kosten.
Let goed op het energielabel bij het kopen van een huis
Bij het kopen van een huis hebt u een aantal voorwaarden waar het huis aan moet voldoen. U zoekt bijvoorbeeld naar een huis met minimaal drie slaapkamers en het huis moet een tuin hebben. Door de hoge energieprijzen kunt u nog een extra eis aan uw wensenlijstje toevoegen. Het huis moet bijvoorbeeld minimaal het energielabel B hebben. De komende weken of maanden kunnen de prijzen van gas en stroom zakken, maar ook op langere termijn zal energie duur blijven.
Het energielabel wordt steeds belangrijker
Al in 2002 heeft het Europese parlement een richtlijn aangenomen voor het verminderen van het energieverbruik in huizen. Sinds 2008 is het energielabel verplicht in Nederland. Er was in die tijd weinig aandacht voor het energielabel. Dat werd mede veroorzaakt doordat de energielabels nog niet betrouwbaar waren. In 2015 is het definitieve energielabel geïntroduceerd. Bij verkoop en verhuur werd het label verplicht gesteld. Niet naleven van de verplichting ging een boete opleveren. Alle woningeigenaren ontvingen een voorlopig energielabel die ze zelf om moesten zetten naar het definitieve energielabel.
De afgelopen jaren heeft het energielabel een prominente plek in online presentaties van huizen gekregen. Door de hogere prijzen voor energie ligt het voor de hand dat kopers nu ook meer aandacht hebben voor de energiezuinigheid van het huis dat ze gaan kopen.
Het energietarief kan invloed hebben op de huizenprijzen
Het is niet ondenkbaar dat de waardeontwikkelingen van huizen met een goed energielabel en huizen met een slecht label sterk uiteen gaan lopen. De maandelijkse energierekening maakt namelijk een groot verschil in het beschikbare budget van een huishouden. Als er honderden euro’s meer naar energiebedrijven gaan, blijft er minder geld over voor andere uitgaven. Om twee redenen worden huiseigenaren gestimuleerd om te investeren in een duurzaam huis. Enerzijds om de energielasten beheersbaar te houden en anderzijds om de waardeontwikkeling van het huis te stimuleren. Een huis met een energielabel A ligt beter in de markt dan een huis met label C.
Houd dus rekening met de stijgende energiekosten bij het kopen van een huis. U kunt een huis zelf nog energiezuiniger maken, maar calculeer de hoge kosten dan in.