De kosten rijzen op dit moment de pan uit. De boodschappen worden duurder, de gasprijzen bereiken nieuwe records, stijgende hypotheekrentes. Het leven is echt een stuk duurder geworden. Het Nibud roept daarom op de maximale hypotheek vanaf volgend jaar te verlagen.

Leennorm

Veel huishoudens merken het in de portemonnee. De hoge inflatie en de hoge energieprijzen. En dat terwijl de inkomens minder hard meestijgen. Dat kan een probleem worden voor woningbezitters met een hypotheek. Daarom is het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud) bezig met het schrijven van een advies om de leennorm aan te passen. Dat deze omlaag moet, is een ding dat zeker is. Hoeveel hij omlaag gaat, is nog niet bekend.

Huizenprijzen dalen

De huizenkoper is dit moment al aan het rekenen geslagen door de steeds verder stijgende hypotheekrentes. Daar komt de leennorm dan nog bij. Dat maakt het niet per se makkelijker om aan een woning te komen. Het Nibud stelt echter dat de verwachting is dat de leennorm ook zorgt voor een minder grote vraag naar woningen en de huizenprijzen daarmee automatisch zullen dalen. Of dat daadwerkelijk gebeurt is echter van veel factoren afhankelijk en is dus geen zekerheid.

Woonlasten

Wat de hoogte van de maximale hypotheek wordt, is nog niet bekend. Er wordt berekend wat mensen maximaal kwijt mogen zijn aan woonlasten als ze ook nog in hun levensonderhoud moeten voorzien. Denk aan het kopen van voedsel en kleding, maar ook aan het betalen van de energierekening. Wel kunnen mensen met een hoger inkomen ook een hoger percentage aan woonlasten besteden. Met een hoger inkomen blijft er namelijk ook meer geld over om de hypotheeklasten te kunnen dragen.

Omdat de voorspelling is dat de koopkracht dit jaar en volgend jaar achteruitgaat, heeft dat ook negatieve gevolgen voor de leencapaciteit. Toch verwachten onderzoekers niet dat de verwachte daling van de huizenprijzen leidt tot een crisis op de woningmarkt.