Een huis kopen in een krappe woningmarkt als deze is niet eenvoudig. De hoge vraagprijzen dragen vaak ook niet bij aan een succesvolle huizenjacht. Om uw kansen te vergroten en vooral uw budget te verhogen, besluit u daarom met uw beste vriend een woning te kopen. Waar moet u op letten?

Financiële ruimte

Het begon als een grap. Een huis kopen met uw beste vriend. Maar zowel hij als u kregen de financiering niet rond voor een huis in de stad waar jullie allebei zo graag willen wonen. Of er bleef maandelijks te weinig ruimte over voor overige vaste lasten. Legt u beide inkomens bij elkaar, dan is er ineens wel voldoende financiële ruimte. U werd beiden serieus en het plan is geboren. Er zijn wel een aantal zaken waarmee u rekening moet houden.

Onderhuur

Besluit u dat een van beide het huis koopt en daarmee ook de hypotheek afsluit, dan betaalt de ander huur om een steentje bij te dragen. Dat klinkt logisch en dat zou het ook kunnen zijn, ware het niet dat u als huizenbezitter de woning ineens onderverhuurt. Dat is in veel gevallen reden genoeg voor een bank om niet akkoord te gaan met de hypotheekaanvraag want u mag het huis officieel niet verhuren volgens de hypotheekvoorwaarden.

Samen kopen

U kunt het huis ook samen kopen. De hypotheek komt dan op naam van u beiden. Het voordeel is dat ook beide inkomens meetellen voor de hoogte van de hypotheek. Voor de bepaling van de hoogte van de hypotheek wordt altijd gekeken naar het hoogste inkomen. Het andere inkomen telt voor 80 procent mee. Voor het aflossen van de hypotheek klopt de bank dan ook bij u allebei aan. Wanneer een van u de hypotheek niet meer kan opbrengen, is de andere verantwoordelijk voor het gehele bedrag.

Maak afspraken

Als beste vrienden houdt u vast heel veel van elkaar. Maar niet op die manier. Samenwonen is prima, maar een samenlevingscontract zit er niet in. Toch is het wel slim om een en ander op papier te zetten. Bijvoorbeeld als een van u wil verhuizen. Vanwege de liefde of een nieuwe baan. Wat dan? Misschien komt een van u te overlijden. U moet er niet aan denken, maar dat zijn wel scenario’s waarover u moet nadenken en afspraken over moet maken. Leg vast wat er met de hypotheek gebeurt als de zaken er minder rooskleuring uitzien dan zoals ze er nu voorstaan. Denk ook na over de betaling van de vaste lasten, maar ook de kosten voor het voorzien in het levensonderhoud. Dat zijn lastige dingen om te bespreken, omdat het om geld gaat, maar voorkomt achteraf wel een heleboel gezeur.

Een huis kopen samen met een vriend, familielid of met een ander stel is in deze tijd een goed idee om toch aan een nieuwe woning te komen. Bedenk vooraf wel goed met wie u dat gaat doen en leg de afspraken vooraf vast. Dan wordt het zeker een succes.