De dagen worden korter, de temperatuur daalt, de bladeren vallen van de bomen en de zakken met pepernoten liggen alweer in de schappen. Tekenen dat de herfst haar intrede heeft gedaan. Tijd om uw woning voor te bereiden op dit vaak onstuimige seizoen.

Maaien en snoeien

Dit is in ieder geval de maand om nog voor een laatste keer uw gazon te maaien. Dan hebt u daar verder geen omkijken meer naar. Maait u veel later uw gras, dan loopt u het risico dat u de grasplanten onherstelbaar beschadigt. Ook doet u er goed aan nu fruitbomen en rozenstruiken te snoeien. Ook de berk, esdoorn, kastanjeboom en walnootboom mogen nu worden gesnoeid. U geeft de bomen en planten daarmee de ruimte in het voorjaar weer volop te kunnen bloeien. Halfvergane bomen en struiken mogen flink kort gesnoeid worden, grote kans dat ze in het voorjaar weer opleven. Zorg er bij het snoeien voor dat u de takken altijd schuin snoeit en gebruik een scherpe snoeischaar om de takken niet te beschadigen.

Sloten smeren

Met de herfst kan het ook gelijk een stuk kouder en vochtiger worden. Smeer daarom de sloten van uw schuur, woning en brievenbus met een beetje kruipolie. Door sloten nu al te smeren voorkomt u dat er vocht in de cilinder komt te zitten, wat vervolgens weer kan bevriezen zodra het echt koud wordt. Bevroren sloten moeten eerst ontdooien voordat u deze weer open krijgt. Onhandig als u op dat moment net uw fiets nodig hebt uit het schuurtje. Het is ook goed voor het behoud van uw slot. Door vocht kan de cilinder uitzetten waardoor het slot op den duur niet meer goed werkt.

Bladeren opruimen

De herfst staat ook gelijk aan vallende bladeren. Op uw oprit bijvoorbeeld. Veel bladeren op uw oprit, in combinatie met een fikse regenbui, zorgen voor gevaarlijke situaties. Nat blad kan spiegelglad worden waardoor u vervelend kunt komen te vallen. Veeg daarom met regelmaat de bladeren rondom uw woning weg. Vallende bladeren liggen ook in uw goot. Verstopping en de bijbehorende lekkage liggen op de loer. Maak met regelmaat uw goot schoon, gebruik een gootdrain of plaats een bladvanger over de regenpijp aan het uiteinde van de dakgoot. Kruipt u dan toch de ladder op om uw dakgoot schoon te maken, controleer dan direct even uw dak. Zitten alle dakpannen nog vast en zijn ze nog intact? Zo niet, dan is dit het moment dat aan te pakken.

Schoorsteen vegen

Hebt u een houtkachel in huis, dan is dat kans groot dat deze de zomer niet heeft gebrand. En met de stijgende energieprijzen is het aannemelijk dat u hem vaker gaat gebruiken dan ooit tevoren. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het raadzaam uw schoonsteen te (laten) vegen zodat hij weer helemaal schoon is. Hiermee verkleint u het risico op schoorsteenbrand.

Laat de herfst maar komen.