Hoe weet ik of de vraagprijs van een woning marktconform is?

Liesbeth: Dat is een lastige vraag helemaal als u zelf geen deskundige op de huizenmarkt bent. Zelfs al bent u wel deskundig, dan nog is het bepalen van de waarde van een woning een lastige aangelegenheid.

Woningen vergelijken

De meest eenvoudige manier is door middel van het vergelijken van woningen. Echter, niet iedere woning is hetzelfde. Verschillende factoren wegen mee in de bepaling van de waarde. De ligging, de afwerking, de indeling en zelfs de buren hebben invloed op de waarde van de woning. Om toch een goede inschatting te kunnen maken is het belangrijk te weten op welke punten woningen op elkaar lijken en op welke punten ze van elkaar verschillen.

Gegevens opvragen

Zoek eerst eens onlangs verkochte woningen op die vergelijkbaar zijn aan uw huis. Deze informatie kunt u tegen betaling opvragen bij het kadaster. Daarnaast kunnen wij in ons systeem gegevens van verkochte woningen opvragen en vergelijken. Houd in uw zoektocht naar vergelijkbare huizen rekening met onder andere de tijd van het jaar waarin het huis te koop stond, het aantal vergelijkbare huizen dat in die periode te koop stond, de urgentie van de verkoop en meer van dit soort factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs.

Kadaster vs. Makelaardij de Wit

Beide bronnen zijn zeer betrouwbaar, het grote verschil is dat de gegevens die wij bieden actueler zijn dan de gegevens van het kadaster. En dat wij meer gegevens van de woning hebben, zoals afbeeldingen en een beschrijving van de woning. Erg handig als u woningen wilt vergelijken.

Taxateur

Het bepalen van de prijs van uw woning blijft altijd lastig. Wij kunnen u echter wel een duw in de goede richting geven met de gegevens die wij kunnen verstrekken. Vindt u het dan nog steeds moeilijk? Laat uw huis dan taxeren door een taxateur. Dit kan echter een dure aangelegenheid worden wanneer u voor iedere woning die u aanspreekt een taxateur inschakelt. Wij kunnen u ook goed helpen. Wij gaan met u mee, begeleiden u in het aankoopproces en kunnen u per woning vertellen wat de geschatte waarde is. Bent u er zelf dus niet helemaal zeker van? Wij helpen u graag verder!

[smartslider3 slider=7]