Senioren hebben het financieel niet altijd makkelijk. Met het pensioen en de AOW die maandelijks binnenkomt zijn extraatjes niet altijd een vanzelfsprekendheid. Kleiner wonen om vervolgens de overwaarde van de woning hiervoor te gebruiken lijkt onvermijdelijk. Duowonen biedt de oplossing.

Wat is Duowonen

Als senior een nieuwe of extra hypotheek afsluiten voor bijvoorbeeld een verbouwing is niet eenvoudig. Door strenge regels valt de hypotheek snel veel minder hoog uit en extra lenen is in veel gevallen al helemaal geen optie. Deze doelgroep heeft het wat dat aangaat niet gemakkelijk. De wens om in het ouderlijk huis te blijven wonen is groot, maar gezien de beperkte financiële ruimte niet altijd meer mogelijk. Daarom komt Goodlife, een handelsnaam van de Nederlandse verzekeraar SRLEV, met Duowonen. In het kort komt Duowonen erop neer dat de grond onder uw woning wordt verkocht en vervolgens weer aan u wordt vérkocht. Daarmee komt het vermogen, dat letterlijk in de grond vastzit vrij om andere dingen voor te doen. Het geeft u net dat beetje extra financiële ruimte die u nodig hebt, zonder te hoeven verhuizen.

Erfpacht

Voordat de grond wordt verkocht, wordt eerst door een onafhankelijke taxateur de waarde van de grond bepaald. Deze taxateur mag u als woningbezitter zelf uitkiezen, enige voorwaarde is dat de taxateur aangesloten moet zijn bij het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). De grond wordt vervolgens gekocht door Goodlife tegen het tarief dat door de taxateur is vastgesteld. U kunt vervolgens ‘gebruik maken’ van deze grond door het betalen van een maandelijkse vergoeding, de erfpacht. U mag de grond altijd weer terugkopen als u dat wilt en gaat u uiteindelijk toch verhuizen, dan verkoopt u de grond er gewoon bij. In dat geval verkoopt Duowonen de grond terug aan u, zodat u het weer als geheel kunt verkopen.

Voorwaarden

Er zitten wel een paar voorwaarden verbonden aan deze constructie. Alleen senioren van 57 jaar en ouder kunnen gebruik maken van Duowonen. Daarnaast wordt er met de maandelijkse erfpacht rekening gehouden met de jaarlijkse inflatie, waardoor de maandelijkse erfpacht ieder jaar een beetje hoger wordt. Daarnaast moet het geld, dat ontvangen wordt voor de verkoop van de grond, eerst gebruikt worden om de restschuld af te betalen. Deze constructie heeft dus vooral veel zin als u de hypotheek bijna hebt afbetaald.

Met Duowonen ontvangt u in een keer een mooie som geld om leuke dingen voor te doen, weeg dit alleen wel altijd af tegen de nadelen die daar tegenover staan.