Uw huis laten taxeren. Er zijn verschillende momenten waarop u dit laat doen. Bijvoorbeeld bij het verhogen of oversluiten van uw hypotheek, maar ook bij de verkoop van uw woning. Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, zo’n taxatie?

De taxateur

Een taxatie wordt in de regel uitgevoerd door een taxateur. U kunt er zelf een regelen, maar u kunt u ook laten adviseren door Makelaardij de Wit. Wij weten goed welke taxateurs er in de regio actief zijn tegen welke (marktconforme) tarieven. Regelt Makelaardij de Wit een taxateur, dan kunt u ervan uitgaan dat het gaat om een betrouwbare en erkende taxateur. Laat u een taxatie uitvoeren om een hypotheek aan te vragen dan bent u zelfs verplicht de taxatie te laten uitvoeren door een taxateur die voldoet aan specifieke eisen. Daarnaast moet de kwaliteit van het taxatierapport zijn beoordeeld door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) of een ander erkend validatie-instituut.

Het taxatierapport

Zodra de taxateur in de woning is geweest wordt een taxatierapport opgesteld. Dit rapport vertelt uiteraard de geschatte waarde van de woning. Voor u wellicht de meest interessante informatie. Het rapport beschrijft echter ook een aantal andere aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de staat van het onderhoud van de woning, de inhoud en de oppervlakte en de functionele indeling. Maar ook de constructie van de gebruikte materialen en de mate van isolatie en energiezuinigheid. De taxateur kijkt vervolgens ook naar de ligging van de woning en de bijbehorende omgeving, het bestemmingsplan en de marktsituatie. Al deze factoren zijn bepalend voor de uiteindelijke waardebepaling.

Kosten van de taxatie

Een taxatie is niet gratis. De kosten die bij de taxatie komen kijken zijn voor eigen rekening en verschillen per taxateur. De ene taxateur berekent een vast bedrag per taxatie, ongeacht het getaxeerde bedrag. De andere taxateur vraagt een percentage van het getaxeerde bedrag. Bij de een weet u dus vooraf waar u aan toe bent, bij de ander is het hopen dat het meevalt. De kosten voor het taxatierapport bestaan standaard uit:

  • Het tarief voor de taxateur
  • Kadasterkosten
  • Gemeentelijke leges
  • Validatie van het rapport (indien nodig)
  • Btw van 21% op het totaalbedrag

U kunt een taxatie dus om meerdere redenen aanvragen. Wilt u uw huis verkopen, dan is een taxatie een mooie manier om de richtlijn voor de verkoopprijs te bepalen. In dat geval hoeft het taxatierapport niet gevalideerd te worden. Hebt u het nodig voor uw hypotheek, dan is validatie noodzakelijk.