Barbecueën is een van de populairste zomerse bezigheden. De geur van geroosterd vlees, het gezellige samenzijn en het buiten koken maken het tot een favoriet tijdverdrijf. Maar hoe zorgt u ervoor dat de barbecue ook een beetje gezond is? 

Kies de juiste barbecue

Wanneer u kiest voor een barbecue, is het belangrijk na te denken over het type barbecue dat u gebruikt. Houtskoolbarbecues geven een authentieke rooksmaak, maar ze kunnen schadelijke stoffen produceren als vet van het vlees op de kolen druipt. Een gezondere optie is de gasbarbecue. Deze produceert minder rook en schadelijke stoffen. Bovendien kunt u de temperatuur makkelijker reguleren, wat helpt om het vlees gelijkmatig te garen en verbranden te voorkomen.

Een andere goede optie is de elektrische barbecue. Deze is gebruiksvriendelijk, snel op temperatuur en produceert geen schadelijke rook. Hoewel de rooksmaak minder intens is dan bij een houtskoolbarbecue, kunt u met rookhout of rookchips toch een heerlijke smaak toevoegen.

Kies de juiste recepten

Gezond barbecueën begint bij het kiezen van de juiste ingrediënten. Kies voor magere vleessoorten zoals kipfilet, kalkoen en vis. Deze bevatten minder verzadigde vetten en zijn lichter verteerbaar. Hier zijn enkele recepten die niet alleen lekker, maar ook gezond zijn:

Gegrilde groentespiesjes

Groentespiesjes zijn een kleurrijke en gezonde aanvulling op uw barbecue. Gebruik groenten zoals paprika, courgette, champignons en cherrytomaten. Marineer ze in een mengsel van olijfolie, knoflook en kruiden zoals oregano en tijm. Grill ze tot ze zacht en licht verkoold zijn voor een heerlijke smaakexplosie.

Gemarineerde kipfilet

Marineer kipfilets in een mix van yoghurt, citroensap, knoflook en verse kruiden zoals peterselie en koriander. De yoghurt zorgt voor een mals resultaat en de kruiden geven een frisse smaak. Grill de kipfilets tot ze gaar zijn, maar nog sappig van binnen.

Gegrilde zalm

Zalm is een uitstekende keuze voor de barbecue. Maak een eenvoudige marinade van olijfolie, citroensap, dille en knoflook. Laat de zalmfilets ongeveer 30 minuten marineren en grill ze vervolgens op een matige temperatuur tot ze mooi roze en licht verkoold zijn. Serveer met een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.

Vermijd verbrande delen

Verbrande delen van vlees en vis kunnen schadelijke stoffen bevatten die niet goed zijn voor de gezondheid. Zorg ervoor dat u de temperatuur van de barbecue goed onder controle hebt en gebruik een vleesthermometer om te checken of het vlees de juiste gaarheid heeft bereikt zonder te verbranden. Mocht u toch verbrande stukken hebben, snijd deze dan weg voordat u het vlees opeet.

Kies voor zelfgemaakte marinades en sauzen

Veel kant-en-klare marinades en sauzen zitten vol met suiker, zout en kunstmatige toevoegingen. Door uw eigen marinades en sauzen te maken, beperkt u de hoeveelheid ongezonde ingrediënten. Gebruik verse kruiden, knoflook, citroensap en een beetje olijfolie om smaakvolle en gezonde marinades te maken. Voor sauzen kunt u bijvoorbeeld Griekse yoghurt als basis gebruiken en dit mengen met verse kruiden en specerijen.

Gezond barbecueën is absoluut mogelijk met de juiste aanpak. Door te kiezen voor een gas- of elektrische barbecue, te experimenteren met magere vleessoorten en groenten en aandacht te besteden aan uw kooktechnieken en ingrediënten, geniet u van een heerlijke en gezonde barbecue. Eet smakelijk!