Zonder eigen geld kan tegenwoordig geen huis meer worden gekocht. Dat is geen nieuws. Maar hoe goed gevuld moet het spaarvarken zijn, wanneer u als starter op deze gespannen huizenmarkt in aanmerking wil komen voor een koopwoning?

Uitdaging; hypotheek en eigen geld

Heeft u uw droomhuis gevonden? Dan staat de volgende uitdaging voor de deur; Het vinden van een hypotheek én eigen geld. Sinds 1 januari 2018 financieren hypotheekverstrekkers nog tot 100% van de waarde van de woning. Extra kosten zoals overdrachtsbelasting, taxatie- en notariskosten moet u als koper betalen uit eigen middelen. En is het aankoopbedrag van uw droomhuis hoger dan het maximale bedrag dat u aan hypotheek kan krijgen, dan is een goedgevuld spaarvarken dus helemaal een must.

Goede voorbereiding

Op dit moment is de vraag naar koopwoningen vele malen groter dan het aanbod. Om een serieuze kans te maken is snel handelen een vereiste. Zorg daarom, zeker als starter, dat u goed voorbereid start aan uw zoektocht naar een koopwoning. Zorg dat u weet waar uw financiële (on)mogelijkheden liggen. Hoeveel eigen geld u nodig hebt om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren.
De belangrijkste zijn:

  • Inkomen (op basis hiervan wordt uw maximale hypotheeklening vastgesteld)
  • De regio waarin u wilt kopen
  • Het aantal vierkante meters dat u wilt kopen

Eigengeldkaart Nederland

Om starters op weg te helpen en inzicht te geven in de financiële middelen die men als starter tot zijn beschikking moet hebben, ontwikkelden financieel experts van Independer de Eigengeldkaart Nederland. Hierop wordt visueel inzichtelijk hoeveel eigen geld u gemiddeld nodig heeft bij de aankoop van een huis in alle regio’s van Nederland. De berekening wordt gemaakt op basis van uw inkomen. Voor de berekening is uitgegaan van een annuïteitenhypotheek van 10 jaar vast. De Eigengeldkaart Nederland geeft een goede indruk van het eigen geld dat moet worden ingebracht. Het exacte bedrag is uiteraard afhankelijk van uw persoonlijke situatie, uw (woon)wensen en de actuele rentestand.

Ook benieuwd hoe goedgevuld uw spaarvarken moet zijn? Bekijk dan snel de Eigengeldkaart van Nederland!