Wanneer Liesbeth de Wit vraagt naar het verlanglijstje van woningzoekers, dan winnen openslaande deuren het steevast van de schuifpui. Romantisch versus praktisch of heeft de schuifpui meer te bieden? Maak kennis met deze gedegen concurrent.

Volop licht in huis

Met een schuifpui haalt u volop licht in huis. Hierdoor lijkt uw woonruimte niet alleen optisch groter, u staat ook meer in contact met het buitenleven. Een groot voordeel van een schuifpui ten opzichte van openslaande deuren is dat het glas nagenoeg van vloer tot plafond kan reiken. Daarbij beperkt u zich bij een schuifpui niet tot de standaard breedtematen van openslaande deuren. Meer glas, dus meer licht!

Ruimtebesparing

Een schuifpui is een mooie verbinding tussen binnen en buiten. Zo wordt uw tuin of terras een verlengstuk van uw woonkamer. Een extra voordeel van een schuifpui ten opzichte van openslaande deuren is de ruimtebesparing op uw terras. U hoeft immers geen ruimte te reserveren op uw terras omdat er geen deuren openklappen. Optimaal profiteren van de ruimte in uw tuin, zeker in een stadstuin is dit geen overbodige luxe.

De plussen en minnen

Kiest u voor een schuifpui, dan zijn er diverse factoren die meespelen bij de keuze voor het juiste materiaal. Denk aan smaak, onderhoud en uiteraard budget.

Kiest u voor staal, dan speelt u helemaal in op de interieurtrend van dit moment. Stoer, strak en industrieel, maar ook zeker een behoorlijke aanslag op uw portemonnee.
Gaat u voor hout, dan kiest u voor een natuurlijk materiaal waarvan u de kleur naar wens kunt aanpassen. Calculeer wel in dat dit materiaal ongeveer iedere vijf jaar om een onderhoudsbeurt (lees; schilderwerk) vraagt en dat hout kan werken.
Aluminium, sterker dan hout en lichtgewicht (uw pui schuift dus makkelijker open). Dit materiaal is duurder dan hout en isoleert slechter. Daarnaast kunt u aluminium niet schilderen (wat u overigens ook als voordeel kunt beschouwen!).
Als laatste is er de keuze voor kunststof. Dit isoleert goed, kan in een dag geplaatst worden en is verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog in zowel mat als glans. Sterker nog; u kunt zelfs een kunststof pui bestellen met aluminiumlook of een nerfstructuur dat niet van echt hout te onderscheiden is. Kiest u voor kunststof dan kiest u voor de beste prijs-/kwaliteitsverhouding. Toch heeft ook dit materiaal z’n nadelen. Een beschadiging is bijvoorbeeld lastig te repareren en bij karakteristieke huizen kan dit materiaal afbreuk doen aan de authentieke uitstraling van de woning.

Prijs-/kwaliteit

De prijzen lopen nogal uiteen bij aanbieders van schuifpuien. Maak een eerlijke vergelijking, let goed op of de genoemde prijs in- of exclusief btw, sloopwerk, montage, afvoerkosten en afwerking is. Kijk daarbij of zowel de onderdelen als de installateur het VKG-keurmerk dragen en of houten kozijnen FSC gecertificeerd zijn.

Glashelder

Scherven brengen geluk, meestal dan… In het geval van uw schuifpui wilt u er toch niet over nadenken?! Naast de basis is de juiste glaskeuze dus ook van groot belang. Kies voor HR++ glas (hoog rendement dubbel glas). Dit is sterk isolerend, een aanrader met oog op uw energierekening eń het milieu. Gelaagd veiligheidsglas maakt uw pui extra veilig en kiest u voor anti-reflecterend glas, dan lijkt het zelfs alsof er geen glas in uw kozijnen zit. Zo maakt u het buitengevoel binnen helemaal compleet!