De zeer lage hypotheekrente is een groot pluspunt wanneer u op het punt staat om een huis te kopen. De lage rentestand is juist zuur voor huiseigenaren die nog jaren vastzitten aan een naar verhouding hoge hypotheekrente. Er zijn mogelijkheden om boetevrij van de hypotheek af te komen.

Oversluiten

Een hypotheek met een hoge hypotheekrente kunt u oversluiten naar een goedkopere hypotheek. Daar willen geldverstrekkers aan meewerken, maar daar brengen ze wel een hoge boeterente voor in rekening. Stel, u heeft de hypotheekrente nog voor vijf jaar vaststaan tegen een rente van 4%. Als u deze hypotheek oversluit, verliest de geldverstrekker inkomsten. Ze kunnen namelijk nog vijf jaar deze hoge rente bij u innen. Toch kunt u boetevrij van de hypotheek af. In stapjes of in één keer.

Uw hypotheek in stapjes aflossen

De eenvoudigste manier van boetevrij aflossen is door jaarlijks gebruik te maken van het boetevrije deel dat u mag aflossen op de hypotheek. In de meeste hypotheken is vastgelegd dat u jaarlijks 10% tot 15% van de oorspronkelijke hoofdsom boetevrij extra af mag lossen. Er zijn banken die nog hogere boetevrije aflossingen toestaan. Voor het extra aflossen moet u geld beschikbaar hebben en het is een langzame manier.

Uw hypotheek omzetten per de einddatum van de rentevast periode

Bij het bereiken van de einddatum van de rentevast periode heeft u de kans om bij dezelfde geldverstrekker de huidige lage hypotheekrente vast te zetten voor een bepaalde periode. U kunt ook boetevrij uw hypotheek oversluiten naar een geldverstrekker met betere voorwaarden en een nog lagere hypotheekrente.

Uw huis verkopen en de hypotheek boetevrij aflossen

Verhuizen om van uw hypotheek af te komen is een wel erg drastische maatregel. Toch kan een hoge hypotheekrente in de huidige hypotheek meewegen bij het besluit om wel of niet een ander huis te kopen. In veruit de meeste hypotheken is vastgelegd dat u boetevrij van de hypotheek af kunt na verkoop van uw huis. Eigenlijk ook logisch, want het huis waar de lening voor verstrekt is verkoopt u. Stel, u hebt een hypotheek van €300.000. U betaalt maandelijks een hypotheekrente van 4% en hier zit u nog vijf jaar aan vast. De hypotheek kunt u oversluiten, maar bereid u voor op een boeterente van tienduizenden euro’s. Door het verhuizen betaalt u geen boeterente en u bent van de hoge maandlasten af.

Wat is het nadeel van extra aflossen op de hypotheek?

Door de lage spaarrente lijkt het investeren van spaargeld in het huis een verstandig besluit. U betaalt bijvoorbeeld 4% hypotheekrente en uw spaargeld levert maar 0,1% aan spaarrente op. Door het gebruiken van spaargeld voor het aflossen maakt u dus een hoger rendement. Een mooie bijkomstigheid is dat u geen boeterente betaalt als u binnen de toegestane jaarlijkse aflossing blijft. Een nadeel is dat u later het spaargeld niet weer eenvoudig uit het huis haalt. Extra aflossen doet u alleen met geld dat u over hebt en niet met spaargeld wat u aanhoudt als financiële buffer. Kortom, boetevrij aflossen kan maar beperkt en onder voorwaarden. Helaas kan dus niet iedereen profiteren van de lage hypotheekrente van dit moment.