Een woning kopen zonder deze eerst te bezichtigen, hoe verstandig is dat?

Liesbeth: “Hier kunnen wij eigenlijk vrij kort over zijn, het is niet verstandig. Desondanks kunnen we wel begrijpen dat u als woningzoekende een dergelijke neiging begint te krijgen. De huidige woningmarkt is oververhit en we zien dat mensen meer risico nemen, zoals het achterwege laten van ontbindende voorwaarden, om maar een woning te kunnen kopen. Toch willen we u op het hart drukken om niet zomaar, zonder te gaan kijken, een woning te kopen. We leggen u graag uit waarom.

Onderzoeksplicht

Niet alleen een verkoper heeft bepaalde verplichtingen, ook u als koper bent gebonden aan bepaalde spelregels. Zo hebt u als koper een zogenoemde onderzoeksplicht naar alle belangrijke zaken in en rond de woning. Natuurlijk heeft de verkoper informatieplicht over (onzichtbare) gebreken, maar u zult zelf ook voor zekerheid omtrent de woning moeten zorgen. Het wordt natuurlijk lastig om bepaalde zaken te onderzoeken als u de woning niet gaat bekijken.

Gevoel

Naast dat u achteraf niet tegen (bouwkundige) problemen aan wilt lopen, is het gevoel dat u hebt bij een woning natuurlijk ook erg belangrijk. Een woning kopen is wel even iets anders dan een fiets aanschaffen. Waarschijnlijk koopt u een woning ook met de intentie om er langere tijd te blijven wonen. Zonder een woning te bezichtigen, hebt u geen écht gevoel bij de woning en krijgt u naderhand wellicht spijt van uw beslissing.

Schakel een aankoopmakelaar in

Het kopen van een woning is momenteel niet makkelijk, maar met hulp van een aankoopmakelaar vergroot u uw kans op een succesvolle aankoop. Een aankoopmakelaar kan u namelijk helpen met uw onderzoeksplicht, het uitbrengen van een bod en met het voeren van eventuele onderhandelingen. Hij/zij behartigt uw belangen en zal altijd streven naar een aankoop tegen de beste prijs en de beste voorwaarden.”