Zonnepanelen zijn hot. Het is een relatief eenvoudige manier om uw woning ‘groener’ te maken. Het plaatsen van zonnepanelen is niet geheel zonder gevaar, blijkt uit het aantal zonnepaneelbranden dat in 2018 sterk is toegenomen. Experts pleiten daarom voor een keuring van zonnepanelen.
Bloeiende markt
De vraag naar zonnepanelen stijgt. Het aantal aanbieders daarmee ook. Het is een bloeiende markt en dat is voor veel ondernemers een grote kans. Als consument wordt het daardoor lastig kiezen. Welke aanbieder is het best? De kennis is bij de consument veelal gering en men moet vertrouwen op het oordeel van de aanbieder. De verschillen in prijzen zijn groot, de verschillen in kwaliteit echter ook. Goedkoop hoeft niet altijd duurkoop te zijn, toch?
Woningbrand
Naast goed voor de portemonnee, vinden we het ook belangrijk dat de panelen goed geplaatst worden en dat zij veilig zijn. Helaas gaat het, wanneer het veiligheid betreft, nog wel eens mis. In 2018 hebben al 21 zonnepaneelbranden plaatsgevonden, waarvan 12 zijn overgegaan in een woningbrand. Alarmerende cijfers. En daarom wil het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), het kennisinstituut van de brandweer, dat er maatregelen getroffen worden.
Kwaliteitseisen
Enerzijds ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk bij de installatiebedrijven. Zij voeren de installatie uit en moeten zelf daarom goed kijken naar het werk dat zij afleveren. Het plaatsen van de panelen zou allemaal moeten voldoen aan de kwaliteitseisen die worden gesteld aan de installatie van de zonnepanelen en moeten door het bedrijf worden goedgekeurd. De installateurs zijn verplicht vakwerk af te leveren conform de elektrotechnische regels voor de bouw. Op dit moment is er vanuit de overheid echter geen controle op de regels. Dit zullen de installatiebedrijven dus zelf in de gaten moeten houden en op orde moeten hebben.
Controle
Anderzijds ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker zelf. Laat de panelen alleen plaatsen door erkende vakmensen. Hiermee sluit u enig risico van amateurwerk uit en kunt u ervan op aan dat de panelen vakkundig worden geplaatst. Daarnaast zijn zonnepanelen en de omvormer onderhevig aan slijtage. U doet er daarom verstandig aan de installatie eens in de twee jaar te laten checken door een erkend bedrijf. Dan weet u zeker dat alles nog conform de vereiste specificaties in orde is en minimaliseert u het risico op brand in de panelen of omvormer.