Na het verkopen van uw woning met een overwaarde, komt er in één keer een groot bedrag vrij. Dit bedrag kunt u gebruiken voor het kopen van de volgende woning, maar u kunt het ook uit laten keren. Hoe gaat de Belastingdienst om met de overwaarde in uw woning?

Verkoopt u uw woning en koopt u een andere woning? In dat geval wordt de overwaarde waarschijnlijk gebruikt voor het (deels) betalen van de volgende koopwoning. Als u na de verkoop gaat huren, krijgt u de overwaarde gestort door de notaris waar de overdracht van de woning heeft plaatsgevonden. In dat geval krijgt u in één keer een groot bedrag gestort op uw rekening. Voor de verschillende scenario’s leggen we uit hoe de Belastingdienst aankijkt tegen de overwaarde uit of in de woning.

De overwaarde in de woning blijft onbelast

Zolang u de eigen woning niet verkoopt, zit de overwaarde vast. Uw woning heeft bijvoorbeeld een waarde van €400.000 en er zit nog een hypotheek op van €250.000. De €150.000 aan overwaarde blijft onbelast. Het maakt hierbij ook niet uit hoe groot de overwaarde is. Zelfs voor een eigen woning met een afbetaalde hypotheek betaalt u geen belasting over de overwaarde.

De overwaarde komt vrij door verkoop en u koopt een ander huis

Als de overwaarde uit de woning wordt gebruikt voor de volgende koopwoning, betaalt u ook geen belasting over de uitgekeerde overwaarde. U stort het geld namelijk weer in de volgende eigen woning. Het wordt een ander verhaal als u de overwaarde gebruikt voor het kopen van een woning voor de verhuur. In dat geval valt de gekochte woning namelijk niet onder de definitie van een “eigen woning”. Na het gebruiken van de overwaarde voor het kopen van een beleggingswoning, telt de overwaarde mee als vermogen.

Houdt u nog overwaarde over na koop van uw volgende koopwoning? In dat geval moet u het meerdere optellen bij uw spaarvermogen. Wat hiervan de gevolgen zijn, leest u hieronder.

U krijgt de overwaarde uitgekeerd en gaat vervolgens wonen in een huurwoning

In dit geval krijgt u de overwaarde gestort op uw rekening. Het geld vormt een vermogen waar u vermogensrendementsheffing over verschuldigd kunt zijn. De overwaarde is vrij besteedbaar. Houd er wel rekening mee dat de uitgekeerde overwaarde invloed kan hebben op de hypotheekrenteaftrek als u toch weer een woning koopt. Uw hypotheekadviseur kan toelichten wat de gevolgen zijn.

Hoeveel belasting betaalt u aan vermogensrendementsheffing?

Uw vermogen is vrijgesteld tot een bedrag van €57.000. Voor partners is de vrijstelling het dubbele bedrag. Over het meerdere betaalt u belasting. De hoogte van de belastingheffing hangt af van de manier van beleggen van uw vermogen. Over een bedrag van €150.000 aan spaargeld (inclusief uitbetaalde overwaarde), betaalt u in 2024 ongeveer €344 aan belasting. Als het vermogen belegd is, geldt er een hogere heffing.