Opruimen. Niet bepaald een activiteit die bovenaan menig to do lijst staat. Vooruitschuiven, smoesjes bedenken en andere prioriteiten stellen. U zult het herkennen. Er zijn echter trucs die uw huis opgeruimder doen lijken, waardoor het daadwerkelijke opruimen ineens niet zo’n hele klus meer lijkt.

Afgestemd

Vermijd in de eerste plaats prullaria. Op uw tv-dressoir, in de vensterbank, op de eetkamertafel. Voorkomen dat uw huis een verzameling van spullen wordt – en dus rommelig oogt – begint met het kritisch kijken naar de accessoires om u heen. De knutselwerken van uw kinderen zijn natuurlijk de mooiste die u hebt gezien, maar ze hoeven geen maanden op uw koelkast of deur te hangen. Ook de zelfgemaakte vader- en moederdagcadeaus kennen een bepaalde houdbaarheid in de woonkamer. Krijgt u het niet over uw hart om ze na verloop van tijd weg te gooien, bewaar ze dan in een mooie doos zodat u ze later nog eens kan bewonderen. Stem vervolgens uw accessoires op elkaar af. Hebt u graag foto’s in uw woonkamer, kies dan voor dezelfde stijl lijstjes (en vergeet ze niet recht te hangen). Een bonte verzameling aan kleuren, materialen en stijlen fotolijstjes staat snel rommelig.

Uitgelijnd

U hoeft niet direct een strak interieur te hebben om een ruimte opgeruimd te laten lijken. Strakke lijnen daarentegen helpen wel heel goed. Een vrije vorm als het gaat om het neerzetten van uw meubels staat misschien heel speels, maar maakt het ook snel rommelig. Zet stoelen recht aan de eetkamertafel zodra u opstaat en zorg dat uw banken en stoelen in een hoek van 90 graden gepositioneerd zijn. Ook de vierkante salontafel zet u recht, evenals het vloerkleed. U zult merken dat deze kleine standaard aanpassingen uw interieur direct een opgeruimder beeld geven.

Opgeschud

Als u dan toch nog in de woonkamer aan de slag bent, schud dan direct even de kussens van bank op. Ingezakte kussens geven het geheel een onverzorgde uitstraling. Door er weer nieuwe lucht in te schudden en de kussens vervolgens weer netjes neer te leggen, ziet uw bank er direct heel anders uit. Vergeet dan ook niet die heerlijke fleecedeken – die waarschijnlijk nu in een prop in de hoek van de bank ligt – nog even op te vouwen. Ja, ook als u van plan bent er vanavond weer onder te kruipen. Als u onverwachts visite krijgt, wilt u dat zij ook lekker kunnen zitten toch?

Uitgekookt

De keuken is de plek om snel rommelig te worden. Apparaten die op uw aanrecht staan, olies om in te bakken, kruidenpotjes, snijplanken, messen aan de muur en potten vol pollepels. Het is praktisch om alles snel bij de hand hebben als u staat te koken. Toch is het de kunst te kiezen voor slimme oplossingen waarbij u uw aanrecht opgeruimd houdt en u de keuken toch praktisch kunt gebruiken. Zet uw kruiden en olies in een la binnen handbereik van het kookgedeelte. Leg messen en lepels gewoon in de besteklade en zet alleen apparaten op uw aanrecht die u ook dagelijks gebruikt. De rest kunt u er prima bij pakken wanneer u ze ook echt nodig hebt. En laat vuile vaat niet opstapelen.

Opgeborgen

Last but not least een open deur die toch vaak wordt vergeten. Gebruik bakjes om op te bergen. Niet alleen op de plekken die in het zicht staan, maar ook die in kastjes achter deuren. Er zijn tegenwoordig heel veel slimme en leuke kleine opbergers die ervoor zorgen dat rondslingerende spullen georganiseerd opgeruimd zijn. Het staat niet alleen netjes, maar zorgt er ook voor dat u uw spullen minder snel kwijtraakt.

Met deze kleine aanpassingen ziet uw woning er ineens een stuk opgeruimder uit en is het slechts een kwestie van bijhouden in plaats van aan dagtaak.