Door het kiezen van een rentevast periode van 5 jaar betaalt u een bizar lage rente over uw hypotheekschuld. Toch kunt u beter kiezen voor een langere periode, met nog steeds een zeer lage hypotheekrente. Zo kunt u zich wapenen tegen stijgende hypotheekrentes.

Het is bijna niet voor te stellen dat u minder dan 1% hypotheekrente betaalt voor een hypotheek met NHG met een rentevast periode van 5 jaar. Zeker niet als u de rentes van nu vergelijkt met het verleden. In 2010 bedroeg de rente voor 5 jaar vast nog 5%. In een verder verleden waren de hypotheekrentes nog veel hoger. De hypotheekrentes gaan een keer weer stijgen, dus zet de rentes vooral voor een langere periode vast als u de kans hebt.

Waarom de hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten?

Voor minder dan 2% zet u de hypotheekrente voor maar liefst 20 jaar vast. Dit geeft de zekerheid dat u de komende 20 jaren nog blijft profiteren van de lage hypotheekrentes van dit moment. Het is namelijk niet de vraag of de rentes gaan stijgen, maar wanneer. Al jaren wordt gesproken over historisch lage hypotheekrentes, maar de laatste jaren zijn ze nog verder gezakt. Toch kunt u ervan uitgaan dat het niet zo door kan blijven gaan.

Kies een meeverhuisbare hypotheek

Volgens het CBS verhuizen Nederlanders gemiddeld 7 keer in hun leven. Gemiddeld gezien blijven huiseigenaren dus geen 20 jaar in dezelfde woning wonen. Op basis hiervan kunt u de hypotheekrente beter voor 10 jaar vastzetten tegen een lagere rente. U kunt ook een meeverhuisbare hypotheek kiezen, en toch 20 jaar de rente vastzetten. Bij een verhuizing naar een ander koophuis kunt u de lage hypotheek meenemen naar de volgende koopwoning. Dat is niet in alle hypotheken mogelijk, dus let hierop als u een hypotheek afsluit.

U kunt de hypotheekrente zelfs voor 30 jaar vastzetten

Een hypotheek heeft meestal een looptijd van maximaal 30 jaar. Door het kiezen van een rentevast periode van 30 jaar zet u uw hypotheeklasten vast voor de volledige looptijd. Dat kan gunstig uitpakken als de rentes in de komende drie decennia hoger zijn dan nu. Geldverstrekkers rekenen wel een hogere hypotheekrente voor een rentevast periode van 30 jaar, maar nog steeds is het laag.

U kunt ook voor verschillende rentevast periodes kiezen

Wilt u de hypotheekrente in verband met lagere maandlasten liever voor een kortere periode vastzetten? U kunt de hypotheek ook opsplitsen in meerdere delen en voor verschillende rentevast periodes kiezen. Het overgrote deel zet u bijvoorbeeld voor 20 jaar vast en een kleiner deel voor 10 jaar. Zo hebt u wel de zekerheid over het grootste deel van de hypotheek en profiteert u met een kleiner deel van de hypotheek van een lagere rente

U kunt ook nog kiezen voor een variabele hypotheekrente

De variabele hypotheekrente heeft als voordeel dat u ook nog profiteert van een verdere daling van de hypotheekrente. De keerzijde is natuurlijk dat u meer betaalt als de rentes stijgen. Door de lage rentestand betaalt u een relatief hoge rente als u kiest voor de variabele variant. Laat u hier goed over adviseren door de hypotheekadviseur voordat u een keuze maakt.

Bent u op zoek naar een huis en kunt u hulp gebruiken? Wij kijken graag met u mee!