Nee, dat kan niet. Voor beide partijen geldt dat ze tegen de voor hun klant meest gunstige voorwaarden willen kopen dan wel verkopen. Als een makelaar zowel voor de kopende als de verkopende partij moet onderhandelen, dan vindt er sowieso belangenverstrengeling plaats.

De aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar is er echt voor de kopende partij. Hij helpt de kopers gedurende het gehele proces van het kopen van een woning. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een woning en tijdens de bezichtigingen. Hij geeft advies op allerlei gebieden en helpt met de onderhandelingen. Als kopende partij kunt u zelfs het hele koopproces uit handen geven aan de aankoopmakelaar.

De verkoopmakelaar

De verkoopmakelaar is er dus echt voor de verkopende partij. Hij zorgt ervoor dat de woning zo goed mogelijk wordt verkocht. Hij begeleidt tijdens het hele verkoopproces. Van het promoten van de woning tot aan de sleuteloverdracht. De verkoopmakelaar regelt de bezichtigingen en doet de onderhandelingen. Hij stelt ook het koopcontract op en regelt het tekenen ervan. De verkoopmakelaar regelt de eindinspectie voorafgaand aan de sleuteloverdracht.

Verboden

Als de makelaar dit voor beide partijen zou moeten doen, dan komt een van de twee partijen er minder gunstig vanaf dan hij zou willen. Om die reden kan het nooit gebeuren dat de verkoopmakelaar ook de aankoopmakelaar is. Hij onderhandelt dan in feite met zichzelf. Dat is zelfs verboden binnen de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM).