De laatste paar weken van december kijkt u tegen de kerstboom aan en bedenkt u dat het eigenlijk best gezellig staat, zo’n grote groene boom in uw woonkamer. Waarom vervangt u de kerstboom niet gewoon voor een mooie groene kamerplant.

Het is ieder jaar passen en meten, maar er komt hoe dan ook een kerstboom. In uw woonkamer valt de boom toch altijd weer groter uit dan u in gedachten had toen u bij de kerstbomenboer stond. U hebt er uw inrichting wat voor moeten aanpassen, maar het paste allemaal weer. Nu de kerstboom weer is opgeruimd blijft er ineens wel een heel lege plek over. Wat dacht u van een grote kamerplant? Deze kamerplanten zijn minstens zo groot als een kerstboom, waardoor u dat gezellige kerstgevoel stiekem niet cold turkey vaarwel hoeft te zeggen.

Croton (Codiaeum)

Was uw kerstboom een bonte verzameling van kleur, dan is de Croton een plant die graag de plaats van de kerstboom inneemt. Deze plant dankt zijn populariteit aan de variatie in tekening en kleur van het blad en houdt van licht en warmte. U kunt deze plant in verschillende formaten kopen, van heel klein tot een behoorlijke boom. Iedere ruimte is te vullen.

Polyscias

Stond uw kerstboom op een schaduwrijke plek, dan kunt u daar nu prima de Polyscias voor terugzetten. Deze boom houdt niet van de spotlights en staat graag in de schaduw. Daar dankt de plant zijn naam ook aan. Poly’ betekent ‘veel’, ‘scias’ staat voor ‘schaduw’ in het Grieks. De kleur van de bladeren is groen, geel of wit. De bladeren zijn rond of hartvormig. De vorm van deze boom blijft compact, omdat de plant recht omhoog groeit.

Philodendron

De Philodendron komt in groten getale naar Nederland. Deze plantenfamilie kent honderden verschillende soorten en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het grote voordeel van deze plant is dat hij weinig verzorging nodig heeft. Mist u de groene vingers – die u bij de kerstboom ook niet echt nodig had – maar wilt u toch een grote groene plant, kies dan voor de Philodendron. Leuk weetje: deze plant heeft een luchtzuiverende werking en is daarom ook nog eens een heel gezonde kamerplant.

Kentia Palm

Bent u de winter helemaal zat en wilt u nu alvast de zomer in huis brengen. Kies dan voor de Kentia Palm. Deze palmsoort is een makkelijk te onderhouden palm en heeft – in tegenstelling tot andere palmsoorten – niet heel veel licht nodig. Water, heel veel water. Dat is waar deze palm op leeft. De grond moet daarom altijd vochtig gehouden worden. U hebt dus wel een plantenverzorger nodig als u een weekje op wintersport gaat.

Palmlelie (Yucca)

Hebt u al te veel dingen aan uw hoofd en past het regelmatig bewateren van uw plant daar niet meer bij, kies dan voor de Yucca. Deze plant heeft weinig water nodig. Sterker nog, geef deze plant pas weer water als de grond droog aanvoelt. Een weekje of twee overslaan vindt de Yucca dus helemaal niet erg. Door zijn bladeren te laten hangen geeft de plant ook nog eens zelf aan wanneer hij water nodig heeft. Handig toch?

Al deze planten kunnen zeker een meter groot worden, of zelfs groter en zijn daarom een perfecte vervanging voor uw kerstboom. En hoe u dat volgend jaar doet, dat ziet u dan wel weer. Met een beetje passen en meten is er vast genoeg ruimte voor de kamerplant én de kerstboom.