Liesbeth: “Het kopen van uw eerste eigen woning is natuurlijk heel spannend. Logisch ook, want het is niet zomaar de eerste de beste aankoop en er komt financieel gezien ook een heleboel bij kijken. Kosten waar u bijvoorbeeld rekening mee moet houden zijn advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur, taxatiekosten om de financiering voor de woning aan te kunnen vragen, maar ook notariskosten, kosten voor een eventuele bouwkundige keuring en kosten voor de aankoopmakelaar. Daarnaast kunt u sinds drie jaar geleden eigenlijk geen woning meer kopen zonder deels eigen geld in te moeten leggen. Dat komt doordat de spelregels rondom hypotheken zijn aangepast. U mag nu maximaal 100% van de koopsom lenen. Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing of de kosten koper, kunt u dus niet meer meefinancieren in uw hypotheek. Wij van Makelaardij de Wit begrijpen dat er veel op u af komt en dat u waarschijnlijk met vragen loopt rondom het kopen van uw eerste eigen woning. Neem daarom gerust contact met ons op, wij gaan graag met u in gesprek!”

Aftrekbare kosten

Gelukkig zijn er bepaalde kosten die u één keer mag aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin u de kosten hebt betaald. U mag alleen kosten aftrekken voor het deel van uw hypotheek of lening dat te maken heeft met de eigen woning. Bijvoorbeeld om de woning te kopen, te onderhouden of te verbeteren. Denk hierbij onder andere aan de advies- en bemiddelingskosten voor uw hypotheekadviseur, de notariskosten voor de hypotheekakte en de kadastrale rechten voor de hypotheekakte. Maar ook de taxatiekosten om de lening te verkrijgen en eventuele kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie zijn posten die eenmalig mogen worden afgetrokken in de belastingaangifte. Ook de rente over uw hypotheek zijn aftrekbaar, wanneer u voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Kosten die niet aftrekbaar zijn

Er zijn ook kosten die niet aftrekbaar zijn. Denk hierbij aan de makelaarscourtage, notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte, verbouwingskosten of de overdrachtsbelasting.