Mag een makelaar potentiële kopers informeren over de biedingen die andere potentiële kopers op de woning hebben gedaan?

“Als het gaat om de hoogte van de biedingen van de andere potentiële kopers, dan is het antwoord ‘nee’. Wel mag een makelaar aangeven dat er meer kapers op de kust zijn of dat er al biedingen op de woning zijn uitgebracht. Exacte bedragen mogen echter niet worden gedeeld. Als potentiële kopers van elkaar weten wat er voor de woning is geboden, kan de prijs worden opgedreven doordat zij vervolgens tegen elkaar op gaan bieden. Dat is niet de bedoeling. Tevens mag een makelaar niet met meerdere partijen tegelijk in onderhandeling zijn.”

De spelregels

Een makelaar heeft bepaalde spelregels waar hij/zij zich aan dient te houden bij de verkoop van een woning. U weet nu wat een makelaar niet mag, dus laten we ook even stilstaan bij wat een makelaar nog wél mag op het moment dat er een of meerdere potentiële kopers voor een woning zijn.

Een makelaar mag, ook als er onderhandelingen worden gevoerd, doorgaan met:

  • Bezichtigingen
  • Het organiseren van inschrijvingen wanneer er meer geïnteresseerden zijn
  • De lopende onderhandelingen met een partij afbreken

Het uitbrengen van het hoogste bod geeft geen garantie

Houd er rekening mee dat het uitbrengen van het hoogste bod u nog niet direct de definitieve koper maakt. Er wordt namelijk niet alleen gekeken naar de hoogte van het bod, maar ook naar eventuele ontbindende voorwaarden. De verkopend makelaar zal altijd kijken naar wat in z’n totaliteit de beste deal is voor de verkoper.