Huiseigenaren hebben vaak een groot vermogen, maar dat zit vast in de stenen van hun huis. Uw huis verkopen om de overwaarde te incasseren en daarna kiezen voor een huurwoning is een optie, maar dat is vaak niet de oplossing en huurwoningen zijn ook schaars. Er zijn andere manieren om te profiteren van de overwaarde. Hoe pakt u dat aan?

Overwaarde in een huis is niet te vergelijken met het opbouwen van een pensioen. U kunt de overwaarde wel inzetten als een aanvulling op het pensioen. Met extra geld kunt u bijvoorbeeld reizen of dromen uit laten komen. Op een aantal manieren kunt u profiteren van de overwaarde.

U gaat kleiner (goedkoper) wonen

Eén manier om overwaarde over te houden is uw huidige woning inruilen voor een goedkopere. Dit kan betekenen dat u kiest voor een kleinere woning of u verhuist naar een goedkoper deel van Nederland. Met de overwaarde uit de Randstad kunt u goedkoop een huis kopen in bijvoorbeeld Groningen of Drenthe. Deze optie werkt alleen als uw huidige woning een zeer riante overwaarde oplevert. Het verkopen en het weer kopen van een ander huis heeft namelijk als nadeel dat u hoge kosten maakt. Het gaat bijvoorbeeld om kosten van de makelaar, de notaris en de overdrachtsbelasting.

De overwaarde in uw huis deels verzilveren

Een andere optie is een extra hypotheek op het huis vestigen. Dat kan op verschillende manieren. U kiest bijvoorbeeld voor een verzilverhypotheek. In dat geval leent u een bedrag van de bank met het huis als onderpand. Na het afsluiten van de extra hypotheek betaalt u geen hypotheekrente, maar de betaling van de rente leent u ook van de bank.

Een extra hypotheek op het huis nemen

U kunt ook kiezen voor een extra aflossingsvrije hypotheek op uw huis. De bank stort het geld op uw bankrekening en dit bedrag kunt u vrij besteden. De betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar, maar het voordeel is dat u profiteert van overwaarde zonder dat u verkoopt. Uiteraard krijgt u er wel extra maandlasten voor terug.

U kunt maar een deel van de overwaarde op deze manieren uit het huis halen. Geldverstrekkers willen hier alleen aan meewerken als er een substantiële overwaarde is. Het is aan de geldverstrekker om te beoordelen hoeveel het maximaal uit wil lenen met het huis als onderpand.

Uw huis verkopen en weer terug huren

Tot slot is het mogelijk om uw huis te verkopen en om deze vervolgens te huren. U krijgt een deel van de waarde van het huis uitgekeerd (vaak 70% tot 80% van de waarde van het huis). Na de overdracht van het huis aan de kopers betaalt u een marktconforme huur aan de kopers. Deze optie vraagt wel om een goed onderbouwd advies, want het is een constructie met voordelen en zeker ook met nadelen.

Op deze manieren de pensioeninkomsten verbeteren is niet de oplossing voor een pensioentekort, maar het kan wel zorgen voor meer bestedingsruimte.