Welke roerende zaken horen bij de koop van een woning?

Liesbeth: “Wanneer u een woning bezichtigt is deze in veel gevallen nog bewoond en ingericht. Een inrichting die aansluit bij uw smaak kan uw interesse in de woning vergroten. Maar hoe mooi de inrichting ook is, die fraaie bank en ruime eettafel zijn na de sleuteloverdracht niet meer in de woning aanwezig. Wat hoort er nu eigenlijk wél bij een woning?

In makelaars vakjargon spreken wij over de ‘onroerende zaak’. In de model koopovereenkomst wordt dit omschreven als ‘het eigendom van het perceel grond met woning en verdere aanhorigheden’ (bijvoorbeeld een schuur of carport) In geval van erfpacht betreft de koop ‘het recht van erfpacht op het perceel grond met de woning en verdere aanhorigheden’. Kortom; de grond en het huis. Spreekt u niets af dan koopt u alleen de ‘onroerende zaak’.

Roerende zaken zijn spullen zoals een bank, kast of spiegel. Deze zaken vallen niet onder de koop. Er bestaat nog al eens onduidelijkheid of iets ‘roerend’ is of onderdeel is geworden van een onroerende zaak. Neem als voorbeeld een op maat gemaakte kast in een nis of een spiegel die onderdeel lijkt van het wastafelmeubel. Het onderscheid hierin is zelfs voor juristen vaak lastig. Om onduidelijkheid achteraf te voorkomen is het van belang om afspraken te maken door middel van een zogenoemde ‘lijst van zaken’. Op deze lijst wordt aangegeven welke zaken in de woning achterblijven, wat met de verkopers meegaat en welke zaken (tegen betaling) overgenomen kunnen worden door de kopers.

Op deze manier is het zowel voor koper als verkoper helder welke zaken bij de koop zijn inbegrepen.”