Wat is een overbruggingshypotheek?

Liesbeth: “Stel u wilt verhuizen en u wilt de overwaarde van uw woning gebruiken om uw nieuwe huis (deels) van te kunnen financieren. Uw huis is echter nog niet verkocht, dus feitelijk gezien heeft u nog niet de beschikking over de overwaarde. Dit lost u op door de overbruggingshypotheek in te zetten. Dit is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek om het geld van de overwaarde, waarover u dus nog niet beschikt, te overbruggen en lost u direct af op het moment dat u uw woning verkoopt.

Er zit wel een limiet aan de overbruggingshypotheek. U kunt tot een maximum van 90% van de taxatiewaarde, minus de huidige hypotheekschuld lenen. Dus stel dat uw woning een taxatiewaarde heeft van €400.000 en een restschuld van €350.000. Dan hebt u een overwaarde van €50.000. Uw overbruggingshypotheek mag dan niet hoger zijn dan €10.000 (90% van €400.000 – €350.000). Dat is een behoorlijk stuk lager dan de overwaarde van uw woning omdat de bank toch een risico loopt. U mag de lening ook alleen maar inzetten voor het aflossen van uw overbruggingshypotheek en nergens anders voor.

Houd er ook rekening mee dat een overbruggingshypotheek gewoon een hypotheek is waar u rente over betaalt – die doorgaans hoger ligt dan de ‘normale’ hypotheekrente – en u dus tijdelijk dubbele of zelfs driedubbele woonlasten hebt. De rente is overigens wel volledig fiscaal aftrekbaar. Voor het afsluiten van een overbruggingshypotheek moet u langs de notaris dus ook daar zijn extra kosten aan verbonden. De overbruggingshypotheek heeft doorgaans een looptijd van 6 tot 24 maanden. Is uw woning dan nog niet verkocht, dan kunt u de hypotheek verlengen.”