U gaat verhuizen en een ding weet u heel zeker. Die oude bank gaat niet meer mee. In de nieuwe woning komt een nieuwe bank die past in uw nieuwe woonkamer. De zoektocht is gestart. Waar moet u eigenlijk op letten?

Doel van de bank

Er zijn verschillende redenen om een nieuwe bank te kopen. De oude is doorgezakt, de kat heeft hem kaal gekrabd, hij is veel te klein – of juist veel te groot – voor de nieuwe ruimte of u bent er gewoon op uitgekeken. Een nieuwe bank kopen is echter nog best een onderneming. Voordat u lukraak online gaat shoppen of banken uittest in de diverse wooncentra is het handig eerst voor uzelf in beeld te brengen welk doel de nieuwe bank gaat dienen.

Doe-alsof-u-thuis-bent-houding

Wilt u er lekker op kunnen loungen bijvoorbeeld. Na een lange werkdag lekker neerploffen en pas weer opstaan om te eten of om naar bed te gaan. Heel relaxt natuurlijk, maar misschien minder geschikt voor de visite. Een loungebank heeft vaak een diepe zit om lekker in te kunnen hangen. Hebt u vaak visite en wilt u dat zij zich lekker op hun gemak voelen op uw bank, kies dan een bank met een iets minder diepe zit. Hierop kan de visite zich beter nestelen, zonder dat ze zich direct in de ‘doe-alsof-u-thuis-bent-houding’ hoeven te manoeuvreren. Ontvangt u vaak logees en heeft u geen ruimte voor een logeerbed, dan kunt u een bank overwegen waarop geslapen kan worden. In theorie kan dit op iedere bank, maar een bank met een extra lange en diepe zit is dan wel zo comfortabel.

Formaat van de bank

Hebt u het doel bepaald, dan is het formaat van de bank ook een belangrijke factor waarmee u rekening moet houden. Een grote bank in een kleine ruimte maakt dat de ruimte direct ‘vol’ oogt. Een kleine bank in een grote ruimte kan juist helemaal wegvallen. Houd qua formaat ook rekening met de samenstelling van het gezin. Is de bank bedoeld voor u alleen, voor u en uw partner of moet er een heel gezin met minimaal drie kinderen op zitten?

Stijl van de bank

Welke interieurstijl hanteert u in de ruimte waarin u de bank wilt plaatsen? Wilt u écht een Chesterfieldbank in een Scandinavische woonstijl? Of een robuuste bank van leer in uw romantisch ingerichte woonkamer? Niets is verkeerd, het is uw stijl, maar u kunt deze overwegingen in ieder geval meenemen tijdens uw zoektocht. De keuze van materiaal past ook in dit rijtje thuis. Het materiaal is namelijk zeer bepalend voor de uitstraling. Er is tegenwoordig een ruime keuze aan verschillende materialen.

Comfort van de bank

Last but definitely not least. Hoe zit de bank? Voorgaande is allemaal leuk, maar u wilt ook gewoon een bank die lekker zit of ligt. Hoe is de zithoogte, de hoek van de leuning, de vering van het zitgedeelte? Probeer de bank daarom altijd uit, voordat u een keuze maakt. Ook deze bank zal weer een tijd de blikvanger in uw woonkamer zijn.